Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dolazi u prvu posjetu Bosni i Hercegovini

0
78
Zagreb, 130320. Ured predsjednika, Pantovcak 241. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic dao izjavu za medije o aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa (COVID-19). Na fotografiji: Zoran Milanovic. Foto: Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović 11. jula dolazi u prvu radnu posjetu Bosni i Hercegovinu.

On će u Bosni i Hercegovini biti od 11. do 13. jula međutim nije poznato da li će doći i u Srebrenicu na dan obilježavanja genocida.

Planirano je, kako saznaje Klix.ba da posjeti Vitez, Mostar, Tomislavgrad i Livno te da se sastane sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Detalji posjete će biti poznati u narednim danima, no prema dosadašnjoj najavi čini se da Milanović neće doći u Sarajevo, u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a što bi bilo primjereno s obzirom na to da je riječ o prvoj službenoj posjeti.

U prethodnom periodu Milanović je imao niz izjava zbog kojih je naljutio javnost u BiH zbog čega mnogi akademici i političari smatraju da on samo nastavlja negativnu politiku Kolinde Grabar-Kitarović prema BiH.

Jedna od spornih izjava je i savjet “prvo sapun, a onda parfem”, a nisu mu strane ni tvrdnje o postojanju tri entiteta u BiH, kao i o tome da je “BiH nastala na dogovoru triju naroda”, ignorišući tako činjenicu da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma.

(Klix.ba)