Predsjedavajući Izetbegović primio ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Eida bin Mohammeda Al-Thaqafija.

U prijateljskom razgovoru sagovornici su posebnu pažnju posvetili bilateralnim odnosima dvije zemlje, kao i trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regiji Bliskog Istoka.

Ambasador Al-Thaqafi je, između ostalog, izvijestio predsjedavajućeg Izetbegovića o saudijskoj jasnoj osudi izraelske brutalne agresije na Gazu.

Citirao je riječi princa Faisala bin Salmana, koji je nedavno kazao: “Muslimanski svijet je kao jedno tijelo. Ako je jedan dio napadnut, cijelo tijelo osjeća bol. Moramo biti jedinstveni u suprotstavljanju Izraelu. Neprijatelj koristi naše podjele“.

Prenio je i stav svoje vlade kojima se osuđuje terorizam pojedinih militantnih skupina na Bliskom Istoku koje sebe nazivaju islamskim, ali svojim nasiljem nad nevinim ljudima kompromituju vjeru.

CentralnoGrijanje

Ambasador Al-Thaqafi je ovom prilikom predsjedavajućem Izetbegoviću prenio vijest o odluci Vlade Kraljevine Saudijske Arabije da uskoro donira milion eura pomoći stanovništvu Bosne i Hercegovine ugroženom nedavnim katastrofalnim poplavama, te dodatnih milion eura pomoći povratnicima u Srebrenicu.

Predsjedavajući Izetbegović je iskreno zahvalio za najavljenu pomoć iz Saudijske Arabije.

Istakao je kako su bilateralni odnosi BiH i Saudijske Arabije na visokom nivou, te naglasio potrebu da se odnosi dvije prijateljske zemlje dodatno unaprijede na ekonomskom planu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(Fena)