Povratak u školske klupe u TK od ponedjeljka

Povratak u školske klupe u TK od ponedjeljka

RSD Sloboda

Danas je održana vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona povodom prijedloga određenih mjera Kriznog štaba ministarstva zdravstva a u vezi sa razmatranjem trenutne epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona.

Situacija je i dalje složena, istakao je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić, pojašnjavajući da je broj pacijenata još uvijek visok uključujući i procenat pozitivnih na broj testiranih. Broj hospitalizovanih je također  konstantno visok, više od 230 pacijenata je trenutno hospitalizovano.

Nisu značajno odstupali od dosadašnjih mjera, istaknuto je. Od ponedjeljka se ponovo uspostavlja stari režim odvijanja nastave na fakultetima, visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama, tako da se svi vraćaju u školske klupe, uz sprovođenje svih važećih epidemioloških mjera i propisa uz dodatan uslov da se nastava u pojedinim školama obustavi ako dođe do porasta oboljelih učenika i nastavnog osoblja. Uspostavlja se ponovo i hladni operativni program na javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama 30 odsto.

To se odnosi na operativne zahvate koji se izvode u općoj anesteziji. Zabrana kretanja u Tuzlanskom kantonu ostaje od 21 sat do 5 sati. Osim toga, postoje informacije da se na području opštine Banovići planiraju održavati izbori za vijeća mjesnih zajednica i planirano je da se takvi skupovi održe uz prisustvo većeg broja ljudi.

Obzirom na važeće preporuke koje su na snazi i maksimalan broj osoba koje mogu biti prisutne a to je 20 osoba na zatvorenom i otvorenom prostoru uz važeće higijensko epidemiološke mjere, donesen je zaključak da se ti navodi ispitaju i da se zaduže inspekcijski organi da reaguju.

(RTV7)