Povratak 300 džihadista iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije – opasnost po bjezbjednost!

Povratak 300 džihadista iz Sirije – opsanost po bezbjednost

U Siriji se bori 300 džihadista iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a njihov bi povratak u domicilne zemlje bio izuzetno opasan, jer je riječ o teroristima koji su pokazali okrutnost u sirijskom ratu, piše “Večernji list” u izdanju za BiH.

“Regionalne obavještajne službe, posebno u BiH i Srbiji, su u pripravnosti nakon što je Slobodna sirijska vojska, glavna pobunjenička snaga koja se bori za svrgavanje Bašara al Asada i osnivanje sekularne demokratske države Sirije, pokrenula rat protiv radikalnih islamističkih grupa”, navodi list.

Od oko 300 dobrovoljaca koji se bore u Siriji, njih oko 120 je iz BiH, 93 iz Srbije, oko 60 iz Makedonije, a osnovana je i brigada “Džajš Muhamed Katiba”, koja je sastavljena upravo od balkanskih vehabijskih selefija, najradikalnije struje među muslimanskim sunitima.

Bajro Ikanović, komandant brigade “Džajš Muhamed Katiba”, najekstremnije vojne formacije u Siriji, koja je u gradu Azazu uspjela uspostaviti bošnjačku vehabijsku paradržavicu sličnu onoj u Gornjoj Maoči, u BiH je već osuđivan za terorizam, piše “Večernji list”.

CentralnoGrijanje

Njegov zamjenik bio je Mirza Ganić iz Novog Pazara, koji je nedavno ubijen, a poznat je po prijetnjama potpredsjedniku Vlade Srbije Rasimu Ljajiću i ministru bezbjednosti BiH Fahrudinu Radončiću, koji su inicirali zabranu odlazaka u strane vojne i praravojne formacije državljanima Srbije i BiH, te njihovo kažnjavanje zatvorom i do deset godina.

Prije odlaska na ratište u Siriju, prema tvrdnjama “Večernjeg lista”, dobrovoljci borave u Gornjoj Maoči, a u pripremi im pomažu Nusret Imamović i njegov pomoćnik Ibro Delić.

Nakon nekoliko dana boravka u Gornjoj Maoči kreću u “sveti rat” (džihad) preko Beča ili Istambula dolaze u turski grad Atakiju, te organizovano prelaze tursko-sirijsku granicu. U Siriji ilegalno ulaze preko prelaza Bab el-Hava, a onda se okupljaju u mjestu Sarmada u Siriji, gdje se izvodi i vjerska obuka za sljedbenike islamske države Irak i Levant.

“Iako sirijska obavještajna služba i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH razmjenjuju podatke o kretanju opasnih terorista, Sirijci postavljaju pitanje zašto BiH dopušta opasnim radikalnim islamistima da dolaze u tu zemlju”, dodaje se u tekstu.

(Srna)