Povišene cijene smanjile prodaju cigareta, ali ne i broj pušača

0
105

Godišnje u svijetu umre više od pet miliona osoba starijih od 30 godina od posljedica pušenja, što otprilike znači jedan smrtni slučaj svakih šest sekundi, upozorila je na to Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povodom Međunarodne sedmice borbe protiv nikotinske ovisnosti.

Povećan porez

Podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske iz 2002. i 2011. godine govore da je odraslo stanovništvo smanjilo dnevni unos nikotina, i to zbog Zakona o kontroli duhana RS, odnosno povećanja poreza i akciza na duhan te poskupljenja cigareta. No, nije znatno smanjen broj pušača, a pušenje i dalje predstavlja jedan od vodećih zdravstvenih problema u ovom entitetu, gdje trećinu stanovništva čine pušači.

U Republici Srpskoj 28,7 posto odraslog stanovništva svakodnevno puši, a među njima je više od polovine onih koji puše 20 i više cigareta dnevno. Najveći broj svakodnevnih pušača je od 55. do 64. godine starosti, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Visoke kazne

Nacionalni koordinator za kontrolu duhana u RS Darko Marković upozorio je jučer da je Zakon o zabrani pušenja, prodaje i reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda u ovom entitetu isti kao i u EU, ali se, nažalost, ne provodi kako treba.

– Kazna na licu mjesta je 100 KM za onoga ko puši na zabranjenoj lokaciji, u ugostiteljskom objektu kazna je od 400 KM i više, ali se Zakon ne provodi kako treba – napomenuo je Marković.

Najbolji način za smanjenje broja pušača, uvjeren je, krije se u poskupljenju cigareta

Podaci o štetnosti duhana

  • 4.000 štetnih hemijskih supstanci, od kojih je pedesetak na listi kancerogenih
  • 40 različitih teških oboljenja uzrokuju cigarete
  • 12 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu kod osoba starijih od 30 godina uzrokovanih cigaretom
  • 22 posto smrtnih slučajeva od kancerogenih oboljenja uzrokovanih cigaretom
  • 6 posto smrtnih slučajeva od respiratornih oboljenja uzrokovanih cigaretom
  • 42 posto svih opstruktivnih bolesti pluća povezano je s upotrebom duhana

(Avaz.ba)