Povećava se broj oboljelih od raka kože u TK

0
63

Broj oboljelih od raka kože se iz godine u godinu povećava i u Tuzlanskom kantonu. U svijetu godišnje od melanoma oboli oko 160 hiljada osoba, a kod nas nema tačnih podataka o oboljelima.

Iako nema zvaničnih podataka o tačnom broju oboljelih do raka kože u Tuzlanskom kantonu, doktori potvrđuju da se taj broj konstantno povećava. Prema riječima doktorice Nermine Hadžigrahić iz Klinike za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, najviše obolijevaju osobe srednje životne dobi, dok je rijetkost oboljenja u ranoj mladosti.

Najbolja prevencija za ovu bolest je redovan samopregled, kaže doktorica Hadžigrahić.

A širom Evrope, u više od 30 zemalja, od 11. do 15. maja provodi se kampanja za prevenciju karcionoma kože ”Euromelanoma 2015”. I u Klinici za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla organizovani subesplatni dermatološki pregledi. Cilj je prevencija, rana dijagnostika i liječenje zloćudnih tumora kože.

Pored pregleda u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, besplatni dermatološki pregledi se obavljaju i u drugim zdravstvenim ustanovama u kantonu, gdje imaju dermatolozi.

(rtv slon)