Povećanje od 5 posto nikoga neće spasiti od siromaštva

I nakon posljednjeg povećanja penzija od pet posto nastavlja se agonija penzionera s najnižim primanjima u Federaciji BiH, kojih je oko 200.000. Njihovo je mišljenje kako bi pravednije bilo da su penzije povećane po principu da se, zapravo, najniže uvećavaju, a da one više penzije ostanu na istom nivou.

Ništa nisu postigli

– Ovakvim povećanjem penzija u Vladi FBiH apsolutno ništa nisu postigli! Nisu pomogli nama koji smo imali penzije 310 KM ili 400 KM, jer je povećanje mizerno, od 15 ili 20 KM. Kakva je razlika? Umjesto da nas spašavaju, oni su, zapravo, nagradili one s penzijama višim od 700 KM. Mi smo i dalje prinuđeni roviti po kontejnerima, prodavati svoje stvari na ulici kako bismo preživjeli od sedmog do sedmog u mjesecu – riječi su grupe sarajevskih penzionera koji su se obratili “Dnevnom avazu”.

Omer Omerefendić, predsjednik Saveza penzionera FBiH, objašnjava da se i prije posljednjeg povećanja razmišljalo da se tom odlukom obuhvate samo oni s nižim penzijama.

– Takav stav, međutim, nije naišao na odobravanje penzionera čije su penzije više od 600 KM. Ali, trebalo bi da svako buduće povećanje bude po principu da se uvećavaju samo najniže penzije. Od 390.000 penzionera, koliko ih je u Federaciji BiH, njih 200.000 živi u zoni ekstremnog siromaštva. Uprkos svemu, ne možemo reći da je posljednje povećanje od pet posto zanemarljivo kada se uzme u obzir cjelokupna situacija u društvu – kazao je Omerefendić.

CentralnoGrijanje

Raspodjela novca

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić objašnjava da bi se ubuduće povećanjem samo nižih penzija postigla veća pravednost u raspodjeli sredstava.

– Ali, to će biti moguće samo izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, što je i predviđeno u budućnosti. Dakle, sve je u nadležnosti Parlamenta FBiH – kazao je Krnjić.

(Avaz)