Potrebno formiranje nestranačke ekspertne vlade

Savez samostalnih sindikata TK i Udruženje poslodavaca TK u potpunosti podržavaju  proteste građana, ali ne i vandalizam koji se proteklih dana dešavao na ulicama Tuzle i drugih bh. gradova. Zbog toga od Skupštine TK traže hitno djelovanje i rješavanje novonastale situacije.

„ Predlažemo formiranje nestranačke ekspertne vlade, koja bi do kraja mandata, odnosno do izbora,  obavljala funkciju i donijela niz kratkoročnih mjera koje bi u kratkom vremenskom periodu promijenile sadašnje stanje.“, istakao je Faruk Širbegović iz Udruženja poslodavaca TK.

Ističu da su posljednja dešavanja proizvod otuđenosti politike od građana i njihovih stavova, na što su godinama mnogi upozoravali. Mnogo puta su upozoravali na tešku situaciju u privredi TK i nudili rješenja,  koja nisu naišla na adekvatno razumijevanje, odgovor i akciju Vlade. Upozoravali su i na poštivanjem ustavom zagarantovanih prava, te nerad i kako ističu bahatost koja vlada u političkim i državnim institucijama.

CentralnoGrijanje

„ Mi smo i u razgovorima nagovještavali da bi moglo doći do ovakvih procesa. Mislim da ni mi nismo bili svjesni da bi moglo ovako eskalirati i šta možemo jedino poručiti, bez nasilja s bilo koje strane dolazilo.“, kazao je Fahrudin Šahović predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.

Udruženje poslodavaca TK i Savez samostalnih sindikata traže hitan sastanak sa Kolegijem Skupštine TK na kojem će iznijeti konkretne zahtjeve u cilju hitnog unapređenja ekonomskog i socijalnog stanja, a gdje će prioritet biti dodatno i maksimalno zaustavljanje budžetskog rasipništva te pravednija preraspodjela javnih sredstava.

(RTV Slon)