Poštovati Zakon o ravnopravnosti polova

0
107

Zakon o ravnopravnosti polova treba poštovati, a da bi se to postiglo neophodno je promijeniti određena pravila Regulatorne agencije za komunikacije koja se odnose na komunikaciju u predizbornom periodu, zaključile su učesnice konferencije “Prioriteti i akcije za unapređenje učešća žena u političkom odlučivanju u BiH”, koja je održana na Jahorini.

Žene iz političkih stranaka i iz nevladinih organizacija BiH zaključile su na ovom skupu da bi sve političke stranke u statutima trebale da navedu obavezu poštivanja Zakona o ravnopravnosti polova.

Predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije “Udružene žene” Banjaluka Nada Golubović rekla je Srni da će se u predizbornom periodu raditi na tome da se žene iz političkih stranaka što više promovišu.

“U političkim strankama ili nevladinim organizacijama radićemo neke vrste edukacija o tome na koji način će se žene predstavljati u predizbornom periodu”, rekla je Golubovićeva.

U radu trodnevne konferencije učestvovalo je oko 30 žena iz Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH i Brčko distrikta, te sedam nevladinih organizacija.

Konferenciju je u petak, 21. marta, otvorila ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović, koja je ocijenila da Srpska prednjači u odnosu na ostatak BiH po učešću žena u izvršnoj vlasti, ali da još postoji problem nedovoljne zastupljenosti u zakonodavnoj vlasti.

(Srna)