Poslušajete stari hit koji na Youtube-u ima preko 40 miliona pregleda

Svi ga znamo kao pjevača prepoznatljivog glasa koji već duže vrijeme drži muzički  vrh te koji već neko vrijeme prima najveće pohvale za svoj rad. Naravno da se radi o jednom od napriznatijih pjevača koji su na muzičkoj sceni već duže vrijeme.

Sting odnosno Gordon Matthew Thomas Sumner, rodio se 2. listopada 1951. godine. Osim kao pjevač poznat je i kao kantautor, aktivist, glumac i naravno filantrop. Prije početka svoje solo karijere bio je poznat kao tekstopisac, pjevač i basist rock benda The Police. Kroz svoju karijeru prolazio je kroz različite muzičke stilove koji su uključivali elemente jazza, reggae, klasične glazbe te new agea. Kao solo muzičar i član The Police osvojio je 16 Grammyja te čak nekoliko nominacija za Oskara za najbolju originalnu pjesmu. Pored toga može se pohvaliti time što je primljen u Rock and Roll Hall of Fame.

Sting se rodio u Wallsendu, Newcastle u Engleskoj kao najstariji od četvero djece i to u obitelji gdje je otac radio kao mljekar i majke koja je radila kao frizer. Pohađao je Osnovnu školu St. Cuthberts te sredju školu istog imena. Često je kao mladić zalazio u razne klubove,a pogotovo u “A-Go-Go-Go” gdje je mogao uživati u muzici Jimmia Hendrixa. Uspješno je završio koleđ i stekao diplomu učitelja.

Unatoč tome nekako je oduvijek znao da je njegov životni smjer zapravo muzika i to se pokazalo punim pogodkom. U početku svoje karijere nekoliko se puta pojavio na poznatim jazz večerima, a svirao je čak s lokalnim jazz bendovima kao što su Phoenix Jazzmen, Band Newcastle Big i Last Exit.

Od albuma treba izdvojiti “The Dream Of The Blue Turtles”, “Bring on the night”, “Nothing like the sun”, “The soul cages”, “Mercury Failing”, “Brand new day” i mnogi drugi.

CentralnoGrijanje

Pored bogate muzičke  karijere koju je uspio izgraditi Sting je ostao poznat i po svojoj vrhunskoj ulozi u filmu Davida Lyncha “Dina – pješčani planet”.

 

[youtube youtubeurl=”C3lWwBslWqg” ][/youtube]

 

 

(Objektivno.ba)