Poslanici TK-a u 2013. naplatili više od milion maraka

0
106

Poslanicima Skupštine Tuzlanskog kantona, njih 35, za poslanički paušal i rad u skupštinskim komisijama u 2013. godini iz budžeta Tuzlanskog kantona isplaćeno je više od milion maraka.

Riječ je o iznosu u koji ne ulaze mjesečne plaće 16 poslanika koji su u Skupštinu prenijeli radnu knjižicu i za koje je po osnovu plaće i plaćenih doprinosa iz budžeta isplaćeno još najmanje pola miliona maraka.

– U novembru 2013. godine za paušale i rad u komisijama poslanicima i nekolicini članova njihove i partijske rodbine isplaćeno je nevjerovatnih 101.497,75 KM. Nema tu razlike u tome je li riječ o onima koji su u stalnom radnom odnosu ili onima koji negdje drugo primaju plaću, svi su primili debele pare. U prosjeku su zaradili između 1.500 i 2.500 maraka, zavisno od toga koliko je zasjedalo neko skupštinsko tijelo – kaže „Avazov” izvor blizak Ministarstvu finansija TK.

U novembru, po osnovu paušala i rada u komisijama, najviše je primio Džemal Jukan, dezerter BPS-a i trenutno nezavisni poslanik blizak SBiH – čak 2.700 maraka. Za njim su, u redu, predsjednici klubova poslanika Stranke za BiH i NSRzB-a Besim Imamović i Mersed Šerifović, kojima je isplaćeno po 2.322 KM.

Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a, po istom osnovu naplatio je 2.129 KM, dok je njegov kolega iz SDA Senad Alić zaradio 2.436 KM. Predsjednik Skupštine Slađan Ilić, na osnovu paušala i naknada za rad u komisijama, naplatio je 1.873 KM, ne računajući slične  naknade koje ima kao delegat u Domu naroda FBiH.

Naknade za paušal i sjednice skupštinskih komisija nisu mnogo manje ni kod ostalih poslanika, od kojih je samo neznatan broj bez ikakvog zaposlenja. Tako, osim onih 16, koji uz već navedene paušale i naknade u Skupštini primaju i plaće koje se kreću oko 1.700 maraka, većina ostalih poslanika i na bogatoj je plaći državnih preduzeća i institucija.

(Avaz)