Posao u Danskoj: Strani radnici dobrodošli (prosečna plata 17 EUR po satu)

KOPENHAGEN – Uprkos povećanoj stopi nezaposlenosti u zemlji, danske firme sve više zapošljavaju radnike iz zemalja Istočne i Južne Evrope.

Stopa nezaposlenosti u Danskoj je sa 2 odsto u 2008. do kraja 2012. porasla na 6 odsto, pa ipak je u prošloj godini 10.000 novih radnika iz siromašnijih delova Evrope dobilo stalni posao.

Zbog toga je Ministarstvo za zapošljavanje angažovalo Centar za sociologiju Univerziteta u Kopenhagenu da provede istraživanje na temu zašto danske kompanije zapošljavaju strance kad je, po tamošnjim merilima, zabrinjavajuće veliki broj Danaca bez posla.

Provedenim istraživanjem je utvrđeno da skoro 900 kompanija radije zapošljava strane nego domaće radnike.

U osam od deset preduzeća je rečeno da je zapošljavanje stranaca postala redovna praksa, s tim što sada radnici iz Istočne Evrope dobijaju stalni posao a ne kao nekad privremeno, samo da bi se premostio jaz nedostatka sezonske radne snage.

“Postoje dva razloga za to”, kaže Soren Kaj Andersen, direktor Centra za sociologiju. “Prvi razlog je posvećenost stranih radnika poslu. Oni su spremni da rade prekovremeno i imaju veoma malu stopu odsustvovanja, što jedno s drugim daje stabilnost poslu”.

“Drugi razlog je ušteda na troškovima za radnu snagu, jer strani radnici koji dolaze iz siromašnijih delova Evrope spremni su da rade za manje plate. Stranci u proseku zarađuju 128 kruna (oko 17 EUR) na sat”, kaže on.

CentralnoGrijanje

Međutim ni svi strani radnici nisu jednako plaćeni. Po podacima Ministarstva za zapošljavanje prošle su godine Ukrajinci radili za prosečnu platu od 14.200 danskih kruna (oko 1.900 EUR), Rumuni za 13,500 DKK (1.800 EUR) dok je prosečna mesečna plata radnika koji su došli iz Bugarske iznosila 9.500 DKK (nešto manje od 1.300 EUR).

Prosečna plata Danaca iznosila je 30.000 kruna ( oko 4.000 EUR).

Najviše nedostaje radnici sa zanatom i nekvalifikovana radna snaga

Socijalna davanja za nezaposlene u Danskoj su toliko visoka da Danci koji nemaju posao jednostavno neće da prihvate slabo plaćene poslove.

Tako se desilo da od 30 prijavljenih za posao u jednom hotelu ni jedan nije bio Danac. Stoga ne čudi podatak Udruženja poslodavaca po kojem su od ukupnog broja zaposlenih u hotelima i restoranima 80 odsto stranci.

Slično se dešava u sektorima poljoprivrede, građevinarstva i uslužnih delatnosti. Tako je, više od polovine radnika zaposlenih u rasadnicima iz inostranstva. U komunalnim preduzećima stranci čine oko 30 odsto zaposlenih.

(novihorizonti.net)