Poplave u Srbiji: Sava probila nasip kod Sremske Mitrovice…

0
116

Sava raste iz minuta u minut, a prema poslednjim izvještajima Hidrometeorološkog zavoda kod Sremske Mitrovice rijeka je dostigla nevjerovatnih 810 cm, nezabilježenih u historiji grada. Gradski kej dužine desetak kilometara izgrađen 1976.godine visok je 860 cm, a prema riječima gradonačelnika Branislava Nedimovića noćas se očekuje vodostaj od 850 cm.

– Svuda imamo problema, nedostaju ljudi., mehanizacija i pijesak – kratko je prokomentarisao Nedimović, obilazeći kritična mjesta kod naselja „Stari most”, gdje se od ranog jutra brani nasip.

Nekoliko desetina Mitrovčana iz obližnjih naselja Crvena česma, Nikola Tesla, Stari most uz pomoć policije slažu vreće sa pijeskom u pokušaju da se zaustavi voda, ali Sava ipak promiče.

– Do sada smo ovde nasuli oko 100 kubika pijeska, kamioni i dalje stižu, ali je došlo do zastoja u isporuci pijeska u popodnevnim satima. Cijelu noć ćemo dežurati, Sava se ne smije izliti, to bi bilo katastrofa, jer su sva naselja niža desetak metara od keja. Ogromna količina vode bi poplavila grad – kaže  jedan od organizatora blokade.

Šabac – ljudi se sami organizuju i kreću ka Savi, Beograđani dolaze u pomoć

Šapčani su se organizovali i masovno kreću ka Savi

I Paraćin kritičan

Korisnici društvenih mreža javljaju da je situacija kritična i u dijelovima Srbije koji nisu toliko medijski eksponirani. Ovom prilikom želimo da pomognemo da se čuje i njihov glas.

 Napravljena stranica za pomoć Srbiji

Da se nesreća u kojoj se Srbija našla pročula i u svijetu govori činjenica da je novootvorena grupa „Help for Serbia” za samo nekoliko časova sakupila preko 3.000 lajkova.

Svi koji mogu da pomognu tu mogu da nađu brojeve telefona kao i najvažnije informacije.

Obustavljen saobraćaj na autoputu Beograd-Niš

Saobraćaj na auto-putu Beograd-Niš obustavljen je kod petlje Ćuprija, u smijeru od Niša ka Beogradu, a u toku je preusmjeravanje saobraćaja na drugu kolovoznu traku auto-puta, saopštilo je danas poslije podne preduzeće Putevi Srbije.

Nakon preusmjerenja, saobraćaj će se odvijati dvosmjerno, kolovoznom trakom od Beograda prema Nišu.

“Putevi Srbije” apelovali su na vozače da obrate pažnju na postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju i povedu računa o bezbijednosti radnika koji izvode radove.

Zatvorene bolnice u Srbiji

U Srbiji je zatvoreno 14 zdravstvenih ustanova zbog prodiranja vode, a u Opštoj bolnici u Petrovcu na Mlavi prekinuto je vodosnabdijevanje, dok su domovi zdravlja Koceljeva, Krupanj i Ljubovija bez struje, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Povodom vanredne situacije u zemlji, izazvane elementarnim nepogodama, u Ministarstvu zdravlja i svim zdravstvenim ustanovama, uvedeno je dvadesetčetvoročasovno dežurstvo.    (dnevno.rs)