Pomjeranje datuma izbora zbog Kurban-bajrama?

0
66

Ovogodišnji opšti izbori u BiH moguće je da ne budu održani prve nedjelje u oktobru zbog podudaranja sa obilježavanjem Kurban-bajrama, a Centralna izborna komisija (CIK) sačekaće mišljenje Rijaseta islamske zajednice u BiH.
Portparol CIK-a Maksida Pirić izjavila je da se prema Izbornom zakonu izbori održavaju prve nedjelje u oktobru ukoliko se taj dan ne poklapa sa vjerskim praznikom. Ona je dodala da zakon u slučaju poklapanja datuma izbora i vjerskog praznika predviđa da izbori budu pomjereni za prvu narednu nedjelju ukoliko u njoj nema vjerskog praznika.

“CIK treba od vjerske zajednice da ima potvrdu o tome da li je tad vjerski praznik, zbog čega su sa Islamskom zajednicom u BiH obavljeni razgovori u vezi s tim”, rekla je Pirićeva. Prema Izbornom zakonu, izbori bi ove godine trebalo da budu održani 5. oktobra, što pada na drugi dan Kurban-bajrama.

O aktivnostima u vezi sa predstojećim raspisivanjem i održavanjem opštih izbora u oktobru ove godine, su sa poglavarom Islamske zajednice Huseinom Kavazovićem razgovarali predsjednik CIK-a Stjepan Mikić i član Komisije Suad Arnautović.

Kavazović najavio je da će Vijeće muftija u narednom periodu razmotriti ovo pitanje, nakon čega će Rijaset dostaviti svoje mišljenje CIK-u.

 

(SRNA)