Poljska dobila 15 miliona dolara od CIA za tajne zatvore

0
69

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) platila je prije deset godina15 miliona dolara u kešu poljskoj obavještajnoj službi da bi izgradila najveći tajni zatvor za ispitivanje zarobljenih pripadnika Al Kaide, piše “Washington post” u današnjem broju.

Prestonički dnevnik navodi da je to bio prvi od tajnih zatvora CIA u istočnoj i srednjoj Evropi, koje je američka služba koristila za isleđivanje osumnjičenih terorista nakon napada od 11. septembra 2001. godine.

Vašington post piše da je u njemu saslušavan idejni vođa napada na SAD Kalid Šeik Mohamed, uz korišćenje tehnike davljenja u vodi. U tekstu se navodi da je Mohamed 183 puta na taj način surovo saslušavan.

Iako je tema tajnih zatvora CIA i dalje pod oznakom tajnosti u SAD, Post ističe da će Odbor senata za obavještajne poslove uskoro objaviti izvještaj na šest hiljada strana o programu isljeđivanja koje su sprovodile bezbjednosne službe.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prošlog mjeseca je razmatrao tužbu protiv Poljske zbog torture i presuda se očekuje tokom ove godine.

Priča o poljskom zatvoru počinje u martu 2002. godine, kada je u Pakistanu uhvaćen Abu Zubaida, visoki oficir Al Kaide, a CIA je tražila sigurno mjesto za njegovo ispitivanje.

On je prvo prebačen na tajnu lokaciju u blizini Bangkoka na Tajlandu, gdje je držan nekoliko mjeseci, ali je nastao problem kada je broj uhvaćenih terorista počeo da se povećava, prenose agencije.

Tada u igru ulazi Poljska i veći dio pritvorenih pripadnika Al Kaide prebacuje se u jednu kuću u mjestu Stare Kijekuti, na tri sata vožnje od Varšave, navodi vašingtonski dnevnik.

Tu su, piše list, korišćeni razni metodi u isleđivanju, poput davljenja pod vodom i iscrpljivanja nespavanjem. Post piše da je Šeik Mohamed progovorio nakon dugotrajnog iscrpljivanja nespavanjem.

CIA je zatvor napustila u septembru 2003. godine, i većinu pritvorenika prebacila u Rumuniju i Maroko, a kasnije i u Litvaniju.

Post dodaje da u CIA nisu željeli da komentarišu njihovo pisanje, kao i ni u ambasadi Poljske u Vašingtonu.

(Vijesti.ba)