Poljoprivrednici već sada strahuju za jesenje usjeve

Izrazito visoke temperature za ovo doba godine nikako ne pogoduju jesenjim usjevima niti voćnjacima- izjavio je Agenciji Feni predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača FBiH Avdo Muslimović.

Po njegovim riječima, s obzirom na vegetaciju i rano „buđenje“ zasijanih usjeva i pojedinih voćarskih kultura, poljoprivredni proizvođači već strahuju od mogućih šteta koje će pretrpjeti.

– Niske temperature i najavljeni mrazevi će se tako na prostoru cijele BiH od Hercegovine, do Krajine i Podrinja sasvim sigurno odraziti na poljoprivrednu proizvodnju što će biti još jedna od nedaća za sve poljoprivredne proizvođače – kazao je Muslimović.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u jesenjoj sjetvi u 2013. godini u Federaciji BiH zasijano je 34.153 hektara, što je manje za 0,8 posto u odnosu na jesenju sjetvu u 2012. godini.

CentralnoGrijanje

Sjetva žita je veća za 0,7 posto, sjetva povrtnog bilja je veća za 13,4 posto, a sjetva stočnog krmnog bilja je manja za 14,2 posto u odnosu na jesenju sjetvu u 2012. godini.

Zasijana površina ozimom pšenicom veća je za 2,7 posto u odnosu na 2012. godinu.

(FENA)