Politika i direktori bolnica mogu ubiti ljude

0
98

U Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića na Face TV gostovali su predstavnici ljekarskih komora iz FBiH i KS koji su vrlo plastično objasnili u kakvom je stanju zdravstveni sistem i šta znači toliko izgovarana reforma zdravstva, prenosi novinska agencija Patria.

Prim. dr. Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo, prim. dr. Fahrudin Kulenović, aktuelni predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo  i predsjednik Ljekarske komore FBiH dr. Harun Drljević iznijeli su frapantne podatke o tome šta se trenutno dešava u zdravstvu, prije svega u KS.

Stručnjaci su jedinstveni u ocjeni da političke partije preko određenih ljudi upravljaju zdravstvenim sistemom.

– Političari sigurno vladaju, jer u svim partijama gaji se samo jedna senzibilnost da se dobiju sljedeći izbori – istakao je dr. Kulenović.

Dr. Drljević je kazao da doktori nose zdravstveni sistem, ali da ne trebaju vladati.

– Doktori su nosioci posla i oni su ti koji preuzimaju odgovornost i zato i traže da participiraju i donose odluke u zdravstvenom sistemu – kaže dr. Drljević.

Odgovarajući na pitanja dr. Stevanović je kazao da vrlo eminentni doktori pa čak i profesori napuštaju Klinički univerzitetski centar, a postoji bojazan da će BiH ostati bez ljekara.

– Imamo ogromne dugove, a nemamo ljekara ni sredstava za osnovne funkcije. Mi trenutno nemamo u KS mogućnost da organiziramo otvaranje krvne žile kod akutnog infarkta, koji dođe u optimalnom vremenu. To je trebalo biti na UKCS, ali nema. Tamo su uloženi silni novci da naprave salu, nove doktore, da to napravimo na DIP-u, dizali kredite, ali trenutno kada dođete a akutnim infarktom miokarda, znači kad vas srce zaboli, kad se začepi krvna žila, standard je unutar sat vremena ako ste došli na pravo mjesto, a to je UKCS, vi dobijete pravu pomoć otvaranje krvne žile i niste invalid…- istakao je dr. Stevanović.

Na pitanje šta ako nekog političara zadesi infarkt Stevanović kaže:

– Možda će brzo helikopterom u Tuzlu ili u Mostar gdje to ima – kaže dr. Stevanović.

On je dalje obrazložio i svu manjkavost odluke da ponedjeljkom i petkom urgentni centar ne radi na UKCS-u, već u Općoj bolnici.

– Imamo slučaj da je majci dijete iz naručja palo na asfalt. Povraćalo je, dakle nastupila su oštećenja na mozgu. Dijete odlazi na UKCS, ali eto bio petak, pa ga vraćaju u Opću bolnicu gdje mi nemamo neuropedijatra, pa mu mi dajemo uputnicu, pa opet dijete ide na UKCS – istakao je dr. Stevanović.

Na konstatciju da tako neko može umrijeti, Stevanović se složio kazavši da je ta odluka usmena i da niko za nju ne odgovara.

– To su odlučili menadžmenti i Opće i UKCS-a – dodao je dr. Stevanović.