Političarima zabranjen dolazak na plenum

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno je prihvaćena ostavka premijera Zeljkovića i Vlade Kantona Sarajevo.

Najmanje stotinu demonstranata okupilo se i danas ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Saobraćaj Titovom ulicom funkcionisao je neometano sve do 13 sati, nakon čega je uslijedila blokada. Policija je u pripravnosti. I u drugim bh. gradovima najavljeni su protesti, sa zahtijevom za ostavke odgovornih na svim nivoima vlasti. Na protest su došli i nezadovoljni radnici

Demonstracije su mirne, a demonstranti podižu transparente na kojima piše “Nema pravog rada, dok se ne donese pravda” i “Nema snijega – i njega ste pokrali”. Demonstranti ostaju pri zahtjevima za smjenom premijera Nermina Nikšića i Vlade Federacije, smanjene plata ministara te ukidanje dnevnica i paušala.

Večeras plenum

Imaju velika očekivanja od plenuma građana, koji će u Sarajevu po prvi put biti održan večeras uz insistiranje da na tom skupu ne bude predstavnika političkih stranaka. Plenum bi trebao dati i smjernice za formiranje buduće Vlade Kantona Sarajevo. Predstavnici neformalne grupe građana okupljenim demonstrantima ispred zgrade Predsjednišva BiH dijele pozive za večerašnji prvi plenum građana. U pozivu se navodi da su svi dobro došli, osim članova političkih stranaka.

Građani puno očekuju od plenuma

“Ovo je naš prostor, vi svoj imate u strankama”, kaže se u pozivu. Lokacija večerašnjeg okupljanja na plenumu građana, koji bi trebao početi u 17:30 sati, je Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Jednoglasno prihvaćena ostavka

CentralnoGrijanje

Prethodno su poslanici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno na hitnoj sjednici prihvatili odluku skupštinske Komisije za izbor i imenovanje o prihvatanju ostavke kantonalnog premijera Suada Zeljkovića i razrješenje svih ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

Poslanik Elmedin Konaković je, u ime komisije, naveo kako zakon propisuje da se novi saziv Vlade utvrdi u roku 60 dana od dana razrješenja postojećeg kabineta, prenijeli su sarajevski mediji. Objasnio je kako će aktuelni saziv Vlade u ostavci do tada nastaviti obavljati poslove iz svoje nadležnosti.

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su na hitnoj sjednici prihvatili odluku skupštinske Komisije za izbor i imenovanje o prihvatanju ostavke kantonalnog premijera Suada Zeljkovića i razrješenje svih ministara u Vladi Kantona Sarajevo. Tehničke službe trenutno rade na procjeni štete nastale tokom protesta u Sarajevu i traže adekvatne prostore za rad kantonalne administracije.

Kozadra rukovodilac

Nakon Zeljkovićeve ostavke, Fena podsjeća kako Vladom privremeno rukovodi ministar finansija Muhamed Kozadra, koji je od straha pred demonstrantima naredio da se ne otkrivaju lokacije sastanaka kantonalnih institucija i organa. Premijer Zeljković je 8. februara, dan nakon demonstracija u Sarajevu tokom kojih je izgorijela zgrada Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar te zgrada Predsjedništva BiH, podnio ostavku. Poslanicima kantonalne Skupštine predstavljen je izvještaj MUP-a o neredima koji su izbili u petak kada je zapaljena i zgrada Vlade Kantona.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac potvrdio je kako je policija u nemogućim uslovima pokušavala raditi svoj posao, o čemu govori i broj ozlijeđenih policajaca. Tehničke službe trenutno rade na procjeni štete nastale tokom protesta u Sarajevu i traže adekvatne prostore za rad kantonalne administracije. Upozorio je i na činjenicu da policija uopšte nije imala potrebne opreme za suzbijanje nasilnih demonstracija. “Nemamo niti jedan vodeni top”, kazao je Pećanac.

Iz MUP-a su također upozorili poslanike kako je nužno što prije nabaviti potrebnu policijsku opremu jer je “moguće da će u predstojećem periodu doći do napada na privatnu imovinu građana te nasilja prema istaknutim političkim i drugim javnim osobama” na području Sarajeva.

(Balkans.aljazeera.net)