Policija će isključivati sva vozila bez euro 3 motora

0
111

Vlada Kantona Sarajevo jučer je usvojila novi plan interventnih mjera prekomjerne zagađenosti zraka u KS! Na taj korak u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša odlučili su se jer je, kako je navedeno, postojeći plan bio teško provodiv i bez rezultata.

Nivo zagađenosti

Kako nam je rečeno u Ministarstvu, u novim mjerama jasno su navedene dopuštene vrijednosti zagađenosti, smanjen je broj članova operativnog štaba, a formirana je i nova služba za nadzor koja će djelovati u okviru Zavoda za javno zdravstvo KS.

– Ta služba konstantno će pratiti nivo zagađenosti i obavještavati štab koji će predlagati daljnje mjere. Ono što je u starom planu bio problem s vozilima bez katalizatora je izbačeno, ali je uvedena odredba prema kojoj će u vrijeme enormne zagađenosti građani moći voziti isključivo automobile koji imaju motore s euro 3 standardima – kazali su u Ministarstvu.

Vozila koja nemaju te standarde, navode, nemaju ni katalizatore pa će ih saobraćajna policija nakon kontrole isključivati.

Poseban telefon

 – Operativni štab odlučuje i o skraćenju nastave u školama, oslobađanju radnih obaveza rizične grupe radnika… Osim toga, bit će uveden i poseban eko-telefon broj 660-000, na koji će građani moći prijaviti sumnjiva zagađenja iz pojedinih ložišta – kazali su u resornom ministarstvu.

(avaz.ba)