Pogledajte šta se sve danas dešavalo u Kumanovu!

0
23

Na YouTubeu su se pojavili novi videosnimci sukoba u Makedoniji, na kojima se čuje neprestana rafalna paljba. Snimci su nastali na ulici i sa nečijeg balkona, iz dijela u kojem još nije evakuisano stanovništvo.

Sukob policije sa naoružanom terorističkom grupom u Kumanovu traje od 5 sati jutros. Građani kumanovskog Divljeg naselja i naselja Tode Mendol evakuisani su, a u toku je i vanredna sjednica Skupštine opštine.

Put ka ova dva naselja danas je bio  blokiran, zapaljene su dvije škole, stanovnici se uz pomoć policije evakuirani i uglavnom su odlazili kod svojih rođaka, javili su makedonski mediji.

Makedonski mediji javljaju da su pucnji u Kumanovom poptuno utihnuli. Grupa terorista je potpuno razbijena, navodno se predalo 27 osoba. Budući da ih je bilo 70, nagađa se da su ostali pobijeni.

N1 doznaje da su četiri policajca umrla u bolnici, ali i da ima mrtvih civila.

U Kumanovu je uveden policijski sat, a OVK je preuzela odgovornost za napade i najavila nove, još jače.

“Mi izjavljujemo da ćemo nastaviti da napadamo bez milosti policiju i vojsku. Borit ćemo se do kraja da se ujedine teritorije sa albanskim stanovništvom. Danas smo jaki, a sutra ćemo biti još jači. Mi smo svuda u gradu, narodu i selima”, navodi se u saopćenju, koje prenose albanski mediji.

(Avaz)