Poginuo Dragoje Radanović, osumnjičeni ratni zločinac iz Foče

Jedna osoba smrtno je stradala, a dvije teže povrijeđene u saobraćajnoj nesreći koja se u petak oko 21.30 sati dogodila u mjestu Perjani kod Goražda.

Kombi vozilo VW po izlasku iz oštre krivine izletilo je sa kolovoza i survalo se niz padinu ka koritu rijeke Drine.

Smrtno je stradao Dragoje Radanović (48) iz Foče, dok su Darko i Žarko Blagojević, stari 25 godina, zadobili teže tjelesne povrede.

Tijelo poginulog je prebačeno u Kantonalnu bolnicu u Goraždu, a povrijeđeni su smješteni u regionalni medicinski centar Foča.

Uviđaj je obavljen, a uzroci nesreće bit će poznati nakon što Tužilaštvo završi istragu.

CentralnoGrijanje

Radanović je bio osumnjičen za počinjene ratne zločine, ali je oslobođen odgovornosti u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Srpske

Dragoje Radanović prije deset godina je procesuiran zbog sumnji da je 1992. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Općine Foča. U grupi sa još sedam osoba Radanovića je 2004. uhapsila specijalna jedinica MUP-a RS, a u januaru 2005. godine Okružni sud u Trebinju proglasio ga je krivim i osudio ga na dvije godine zatvora.

Radanović se sumnjičio za nezakonito zatvaranje četiri zdravstvena radnika u Domu zdravlja u Foči. Presudom koja je bila predmet analiza nevladinih i međunarodnih organizacija Vrhovni sud Republike Srpske 22. marta 2007. godine, pravosnažno ga je oslobodio optužbi za ratni zločin.

(Source.ba)