Počela špica sezone na bh. obali: Do Neuma se može doći i preko Stoca

Počela špica sezone na bh. obali: Do Neuma se može doći i preko Stoca

RSD Sloboda

Zbog jučerašnjih velikih gužvi na neuvjetnoj cesti Hutovo blato – Svitava, koja vodi prema Neumu, danas su mnogi Bosanci i Hercegovci odlučili krenuti prema Neumu preko Stoca.

Međutim, cesta na ovom putnom pravcu je u izgradnji, a završena je samo dionica Kiševo Broćac – Stari Neum u dužini od 12 kilometara.

Ostalih 38 kilometara je „kozija staza“ širine do tri metra, na kojoj se teško mogu mimoići dva automobila, a prolazi kroz nenaseljene hercegovačke predjele…

Također, na nekoliko mjesta, zbog radova na novoj cesti Stolac – Neum, prelazi u pravi makadamski put. 

Na našu sreću, reporterska ekipa „Avaza“ je na toj dionici naišla na više zmija (desetak) na cesti, nego automobila koji su išli u suprotnom pravcu, tako da nije bilo većih problema doći do Neuma.

Inače, prosječna brzina na novoj cesta Stolac – Neum bit će oko 80 kilometara na sat i za 50 posto će skratiti vrijeme između ova dva hercegovačka grada.

Međutim, ona bi trebala biti završena tek do kraja iduće godine. Radovi su u toku na nekoliko poddionica, u što smo se i sami mogli uvjeriti minulih dana i na temperaturi višoj od 35 stepeni u hladu.

Izgradnja i modernizacija ceste Stolac – Neum veoma je važna za jedini naš primorski grad, jer će omogućiti bolju i bržu prometnu komunikaciju s ostatkom domovine, kao i turistički procvat bh. obale bez obzira na prometnu blokadu uvedenu od strane Hrvatske.

Veliki porast turista iz Srbije

Neum ovih dana bilježi veliki porast dolazaka turista iz Srbije. U to smo se i sami mogli uvjeriti, kako na cesti Stolac – Neum, tako i na samoj bh. obali, gdje smo vidjeli veliki broj automobila iz od Užica, Čačka i Beograda, do Sombora i Novog Sada.

 

(Avaz)