Počela hapšenja, policija u ovom trenutku vlada situacijom u Sarajevu

0
88

Građani Sarajeva i danas su odlučili pružiti podršku tuzlanskim protestima koji su u protekla dva dana eskalirali u sukobe policije i građana.

– Pećanac: Policija KS je danas dobila naredbu da mora biti tolerantna prema demonstrantima, i bila je, no huligani su bili plaćeni da haraju po Sarajevu. Policija trenutno vlada situacijom.

Prema posljednjim informacijama došlo je do tuče između huligana. Odgovorno tvrdim da nijedan protestant nije uhapšen.

18:53 Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije (FUP) situaciju postepeno dovode u neko normalnije stanje, izjavio je za BHT1 glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

“Nažalost, 60 naših policijskih službenika je povrijeđeno, od kojih tri teško, koji su zadržani na liječenju”, rekao je Nefić.

Kako je naveo, demonstranti su nanijeli veliku materijalnu štetu na objektima i vozilima u blizini zgrade Vlade KS i Predsjedništva BiH.

“Apelujem na građane koji na normalan i zakonit način žele da izraze svoje raspoloženje i proteste u vezi sa društvenom situacijom da imaju legitimno pravo na to, ali da bi bilo najbolje da se sada distanciraju od ovih osoba koje su agresivne i čine sve ovo što ne bi trebalo. Dakle, uništava se društvena imovina, nažalost povređuju policajci i građani. Ima povrijeđenih i među demonstrantima”, kazao je Nefić.

Upozorio je da pojedine grupe demonstranata “koriste ovakvo stanje i vrše provale u poslovne i trgovinske objekte, te uništavaju saobraćajnu infrastrukturu”.

“Imamo informaciju da ima i njihovih međusobnih tuča”, dodao je Nefić.

18:50 – Gori krov zgrade Općine Centar. Sedam vatrogasnih vozila gasi požar.

18:49 – Policija je savladala demonstrante u ulici Koševo. Trenutno su u toku privođenja.

18.44

Demonstranti koji su se danas okupili ispred zgrade kantonalne Vlade u Sarajevu i Predsjedništva napustili su te lokacije pod prisilom specijalne policije.

Veliki broj specijalaca rastjerao je grupe demonstranata po gradu.

Demonstranti lupaju izloge na koje naiđu i nastavljaju paliti kontejnere i gurati ih niz ulice. Po ulicama su rabacane betonske vazne za cvijece.

Zgrada Predsjedništva gotovo je ugašena.

18:30

Pripadnici vatrogasnih jedinica trenutno gase zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu koja je zapaljena prije nekoliko sati kulminacijom protesta.

Zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo još su obavijene dimom.

18:14

Portparolka Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Sarajevu Biljana Jandrić je saopćila da je tokom dana u UKC primljeno ukupno 52 povrijeđenih osoba, od kojih je 38 policajaca i 14 civila, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ona je dodala da su četiri osobe sa zadobivenim teškim tjelesnim povredama hospitalizirane, dok su svi drugi nakon ukazane pomoći pušteni kući.

U Opću bolnicu “Abdullah Nakaš” u Sarajevu pomoć je ukazana 30 osoba, koje su povrijeđene tokom demonstracija, a među kojima je bio veći broj policajaca.

18:03

Zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu planula je i u cijelosti vatra se proširila i na drugi sprat.

Gore i okolni kiosci na tramvajskoj stanici.

Demonstranti ne prestaju sa neredima i lupaju već zapaljene objekte.

Objekte koji gore niko ne gasi i niko ne obezbjeđuje.

Nekoliko stotina građana, mahom mlađih osoba ne odustaje od svojih rušilačkih ciljeva.

Ulice su prekrivene kamenicama, flašama i izlomljenim staklom, javlja novinar Fene sa lica mjesta.

18:00

Ekipe Profesionalne vatrogasne brigade i dalje pokušavaju doći do zgrade Predsjedništva BiH koja satima gori. Tri vozila blokirana su na Skenderiji preko puta zgrade Općine Centar. Požar na zgradi Kantona trenutno gase dvije ekipe sa dva vozila. Kako kažu iz PVB na terenu je upućeno ukupno 13 ekipa.

17:50

Pripadnici specijalnih policijskih jedinica nešto prije 18 sati započeli su akciju rastjerivanja demonstranata kod zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je danas popodne zapaljena, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Specijalci, koji su pod punom opremom, okupili su se najprije kod Titove ulice. Postrojili su se kod stražnjeg ulaza u zgradu Predsjedništva, dok demonstranti, ljuti zbog dolaska specijalaca, napali policijske službenike koji su se branili štitovima.

17:44

Grupa demonstranata u ovom momentu priprema Molotovljeve koktele kako bi gađala zgradu Predsjedništva BiH.

17:43

Antiterorističke jedinice izašle na ulice, potvrđeno je Al Jazeeri iz federalne policije i agencije SIPA.

17:42

Kako javljaju ekipe “Avaza” s terena u Kliniku urgentne medicine (KUM) upravo su dovežena još dva povrijeđena policajca. Broj povrijeđenih raste iz minute u minutu i na Koševu je do 17.40 sati ukupno dovezeno 55 povrijeđenih.

U Općoj bolnici “prim.dr.Abdulah Nakaš” u zadnjih pola sata nije bilo intervencija.

17:36

Kako javljaju reporteri Avaza, koji prate situaciju na licu mjesta, i dalje gori zgrada Općine Centar i Vlade KS. Vatra kulja i na prvom spratu Predsjedništva BiH. Zapaljen je kiosk preko puta ove zgrade.

17:30

Građani koji su došli na mirne proteste povukli su se u svoje domove. Na ulice su ostali huligani koji pred sobom ruše sve, pale i pljačkaju.

17:25

Nakon što su zapalili zgradu Vlade KS koja i dalje gori demonstranti su se preselili kod zgrade Predsjedništva BiH, koja je također zapaljena. Demonstranti se sukobljavaju s policijom.

17:21 Skandiranjem “Ovo je Bosna  – ovo je Bosna” demostranti mahom dječaci, mlađe životne dobi, nastavili su demolirati zgradu Predsjedništva BiH. Policija ih šmrkovima rastjeruje.

17:19 Demonstranti i dalje kamenicama gađuju zgradu Predsjedništva BiH. Stakla su na svim vratima i prozorima polomljena. I dalje iz ove zgrade kulja crni dim. U blizini još nema vatrogasnih vozila, dok ekipe Hitne pomoći imaju pune ruke posla.

17:16 U ovom momentu demonstranti kamenicama gađuju zgradu Predsjedništva BiH s glavne ulici. Na ostalim ulazima raspoređeni su specijalci. Kako noć pada demonstranti se polako razilaze.

17:15 Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH uspjeli su da potisnu demonstrante iz zgrade Predsjedništva, unutra, kako nam je rečeno, nisu zapaljene prostorije i pripadnici Direkcije u potpunosti osiguravaju zgradu, koja je vrijedno kulturno-historijsko zdanje staro preko 100 godine.

17:07 U Dom zdravlja Vrazova, koji se nalazi u centru Sarajeva nedaleko od mjesta demonstracija, primljeno je pet povrijeđenih civila, potvrđeno je Feni u ovoj instituciji.

Kako je rečeno, riječ je o lakšim povredama, uglavnom uzrokovanim djelovanjem suzavca i udarima pendreka.

Nakon što im je ukazana hitna medicinska pomoć, svi povrijeđeni su upućeni na Klinički centar Univerziteta Sarajevo i Opću bolnicu “Abdulah Nakaš”.

17:05 I dalje gori zgrada Vlade KS. Vatrena stihija zahvatila je prvi i drugi sprat zgrade. Kako saznajemo, svi uposlenici su napustili zgradu. Demonstranti i dalje ne dozvoljavaju ekipama Vatrogasne profesionalne brigade da s vozilima dodju do zgrade Kantona i počnu gasiti požar.

17:04 Okupljeni demonstranti su na tramvajskom stajalištu na Skenderiju zapalili kiosk čiji je vlasnik preduzeće GRAS. Osim toga, demonstranti su počupali i rampe koje su bile postavljene oko zgrade Vlade KS te ih koristili za razbijanje stakala na vozilima i objektima.

17:00 Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović rekao je danas za vanredne Vijesti BHT-a da svi građani koji izražavaju svoja opravdana nazadovoljstva na demokratski način, da se distanciraju od onih koji nasilno i rušilački ugrožavaju imovinu i ljude.

– Imovina je oštečena,imamo mnogo povrijeđenih policajaca i MUP- KS i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Grupa nasilnika je bila ušla nasilno u zgradu Predsjedništva BiH. No policijske snage su uspjele da ovladaju dio Predsjedništva sa unutrašnje snage. Apelujem još jednom na razum, da se samo građani koji opravdano izražavaju svoje nezadovoljstvo distancijraju od huligana koji se rušilački ponašaju – rekao je Selimović, dodajući da policija daje makismum da normalizuje novonastaliu situaciju.

16:59 Demonstranti su demolirali svečani ulaz u zgradu Predsjedništva BiH i upravo skinuli državnu zastavu isred ulaznih vrata.

Prema nepotvrđenim informacijama neki demonstranti su već unutar zgrade.

Trenutno se čuju sirene, povici, zvižduci.

16:55

Ljekari na KUM-u do sada su primili oko 50 pacijenata sa posjekotinama i težim povredama donjeg ekstremiteta, grudnog koša i abdomena.

16:49

Demonstranti iz zgrade KS iznose stolice i ostali namještaj te uništavaju i bacaju po ulici. Građani policiju gađaju kamenjem, suzavcima i petardama. Situacija je izmakla kontroli jer specijalci nisu u mogućnosti spriječiti masu koja sve razbija.
Demonstranti prijete i ekipama Hitne pomoći koje konstantno intervenišu na terenu.

16:41

Demonstranti su počeli sa pljačkama, a prvi na meti je bio kiosk na tramvajskom stajalištu preko puta Predsjedništva BiH, odakle su demonstranti sve odnijeli. Zgrada Kantona Sarajevo je u plamenu jer gori inventar iz  kancelarija. Iz zgrade Predsjedništva se širi gusti dim.

16:32

Ne prestaju sukobi između policije i demonstranata ispred Predsjedništva BiH. Vatrogasne ekipe su uspjele ugasiti požar ispred zgrade KS gdje su demonstranti zapalili nekoliko automobila.

Hirurzi u urgentnom centru Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ konstantno primaju pacijente, kako specijalce tako i građane, a najčešće su posjekotine po licu.

16:26

Sirene vozila Hitne pomoći koje idu od i prema Općoj bolnici i KCUS-u odjekuju Sarajevom

16:17

Demonstranti koji su bili ispred zgrade KS prešli su ispred Predsjedništva BiH, a nekoliko njih je ušlo u zgradu te pale i bacaju inventar. Gotovo svi prozori na zgradi su razbijeni.

Na KUM-u je do sada pristiglo 39 pacijenata, većinom policajaca sa težim tjelesnim povredama.

16:08

U urgentnom centru Opće bolnice „Prim.dr Abdulah Nakaš“ primljeno je 50 povrijeđenih pacijenata. Ekipa hitne pomoći upravo je dovezla tri teško povrijeđena specijalca.

16:06

Prema riječima reportera AA u jednom momentu tokom protesta nestalo je signala BHT i TV1, a prema riječima očevidaca, uništena je oprema novinara i kamermana te televizije.

Također, novinari na terenu rade u vrlo teškim uslovima gdje nerijetko demonstranti pokušavaju da priđu blizu policije. Nekoliko demonstranata je fizički napalo dvojicu fotoreportera, dok je kamermanu Anadolu Agency u naletu izgrednika oštećena oprema za snimanje.

Vatrogasna brigada Kantona Sarajevo je za Anadolu Agency (AA) potvrdila kako su sva vozila poslali na mjesto protesta.

“Na mjestu gdje se vode protesti, imamo šest vozila u punom kapacitetu, ali ne možemo prići da intervenišemo od okupljenih demonstranata”, kazali su iz Vatrogasne brigade.

Dodaju kako imaju dovoljan broj vatrogasaca kako bi adekvatno odgovorili zadatku.

15:59

Demonstranti su upali u zgradu Predsjedništva BiH a vozila koja su bila parkirana ispred su zapaljena.

5:54

Grupa demonstranata uletila je u zgradu Kantona Sarajevo odakle se širi veliki plamen.

15:52

Pet vozila koja su bila parkirana ispred zgrade Kantona Sarajevo demonstranti su zapalili. Više njih pokušava nasilno ući kako bi se pridružili demonstrantima koji pale inventar unutar zgrade.

15:42

Na KUM-u je do sada dovezeno 29 povrijeđenih osoba, više policajaca nego demonstranata. Zbog povećanog broja hitnih slučajeva pacijenti se usmjeravaju na urgentni centar Opće bolnice „Prim.dr Abdulah Nakaš“.

15:40

Grupa demonstranata koja je ušla u zgradu Kantona Sarajevo nastavlja da pali i kroz prozore baca inventar, policija nije u mogućnosti da ih spriječi. Službeno policijsko vozilo demonstranti su gurnuli u potok kod Općine Centar.

15:31

Demonstranti su zapalili i službeno vozilo Općine Centar koje se nalazilo ispred zgrade KS. U tučama između demonstranata i policije povrijeđen je veliki broj novinara i fotoreportera. Ekipe hitne pomoći stalno intervenišu.

15:20

Demonstranti se kreću prema Velikom parku odakle će gađati kamenjem zgradu Predsjedništva BiH, a nekoliko policajaca je povrijeđeno u masovnoj tuči.

15:18

Demonstranti su krenuli prema zgradi Predsjedništva BiH.

15:16

Saobraćaj je upotpunosti blokiran od Grbavice prema gradu, a tramvaji saobraćaju na relaciji Željeznička stanica – Ilidža. Nekoliko prozora na zgradi Predsjedništva BiH je također polupano.

15:10

Demonstranti su porazbijali stakla na policijskom službenom vozilu, a i dalje na specijalce bacaju suzavce, petarde i kamenje.

15:06

Nakon što su pokušali izazvati požar u zgradi Vlade KS, demonstranti su se malo smirili, ali i dalje kamenuju specijalce.

15:03

Glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić za Anadolu Agency (AA) je kazala da su u tom centru primili četiri povrijeđene osobe sa lakšim povredama.

“Primili smo četiri povrijeđene osobe sa lakšim povredama, riječ je o posjekotinama glave. Svi povrijeđeni su civili. Već su tri od četiri povrijeđene osobe nakon ukazane pomoći puštene na kućno liječenje”, kazala je ona.

Iz Hitne pomoći Sarajevo navode da imaju značajan broj intervencija i da sada ne mogu davati precizne podatke.

14:50

Demonstranti su provalili u zgradu Vlade KS i zapalili ulazna vrata. Pokušavaju ući i na ulaz Općine Centar kako bi došli do prostorija u Kantonu. Vozilo Vatrogasne brigade ne može proći do ulaza u zgradu kako bi ugasili požar.

Zgrada Vlade Kantona Sarajevo je zapaljena, prenosi novinar Anadolu Agency s lica mjesta.

Iz zgrade se vidi crni dim, a navodno je u toku evakuacija zaposlenih u zgradi Vlade KS.

14:48

Više vozila hitne pomoći stiglo je na trg ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo gdje se na protestima okupilo oko hiljadu građana Sarajeva, pri čemu je određeni broj učesnika demonstracija kamenjem i petardama gađao policiju koja čuva ulaze u zgradu, nakon čega je uslijedila intervencija policajaca u nastojanju da privedu izgrednike, prenosi novinar Anadolu Agency.

Policija je potisnula nasilne demonstrante prema saobraćajnici na obali Miljacke i mostovima na Skenderiji, a oni su nastavili bacati petarde i obilje pirotehničkih sredstava tako da je cijeli taj kvart obavijen dimom. Povrijeđeno je nekoliko policajaca.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić u međuvremenu je izjavio kako će policija KS nastojati da na miran način, uz primjenu minimuma sile, riješi nastalu kriznu situaciju.

“Zasad je jedan od tih izgrednika lišen slobode. Apelujemo na građane koji su došli da mirno protestuju da učine sve kako ne bi došlo do većih nereda. No, postoji jedna grupa demonstranata, radi se o pojedincima koji zloupotrebljavaju skup, napadaju policajce i nanose materijalnu štetu”, kazao je Nefić dodavši kako policija zasad kordonom nastoji izgurati nasilne demonstrante.

14:15

Nekoliko demonstranata na Skenderiji je povrijeđeno i uhapšeno. Ekipe hitne pomoći su stigle na mjesto protesta da bi evakuirale povrijeđene.

14:12

Pripadnici MUP-a KS zaustavljaju vozila na Grbavici i vraćaju ih nazad jer je obustavljen saobraćaj i prema Kovačićima.

14:04

Nekolicina demonstranata počela je gađati zgradu Vlade Kantona Sarajevo kamenicama i bacati petarde u blizini policajaca koji čuvaju prilaze zgradi, na što je policija odgovorila potiskivanjem demonstranata dalje od zgrade, javlja novinar Anadolu Agency.

Istovremeno nekoliko stotina demonstranata okupljenih drugog dana protesta u Sarajevu zbog nezadovoljstva socijalnom i političkom situacijom u BiH, blokirali su saobraćajnicu koja vodi ka centru grada, tako da njome više ne prolaze automobili i tramvaji.

13:49

U Sarajevu oko 500 demonstranata, specijalci štite zgradu Vlade Kantona

Na današnjem protestu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupilo se više od 500 građana.

Situacija je mirna, iako se demonstranti sve više približavaju liniji specijalne policije koja štiti zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

Osim solidariziranja s građanima i radnicima Tuzle, okupljeni, između ostalog, traže rješavanje statusa radnika iz firmi koje su u ratu i poslije privatizirane, te pravo na rad i doprinose za nezaposlene porodilje.

Također su nezadovoljni jučerašnjom izjavom premijera Vlade KS-a Suada Zeljkovića, što je okupljene poredio sa četnicima.

“Ako treba zapaliti vladu zapalit ćemo je. Jednom smo je napravili, opet ćemo”, kazao je predstavnik skupa Nihad Aličković.

Linija demostranata trenutno je neposredno uz liniju koju čine pripadnici Specijalne jedinice policije KS-a.

13:10

Okupljanje na protestima pred zgradom Vlade Kantona u Sarajevu još uvijek je u toku, a u ovom trenutku ima oko 300 ljudi.

Sarajlijama su se pridružili nezadovoljni građani iz bližih okolnih gradova.

„Obrimo vladu danas“, „50 ljudi na jednog policajca“, i „mi smo država“, neke su od parola koje okupljeni demonstranti uzvikuju.

Demonstranti su svih životnih doba od srednjoškolaca do penzionera.

12:50

SINDIKAT POLICIJE KS-a MOLI GRAĐANE DA SE PRILIKOM PROTESTA SUZDRŽE OD DESTRUKCIJE

Sindikat policije Kantona Sarajevo danas je saopćio da ne spori pravo bilo kojeg pojedinca ili grupe da na demokratskim principima te u skladu sa zakonskim odredbama i općeprihvaćenim društvenim normama ponašanja iskaže svoje nezadovoljstvo bilo kojim segmentom života u državi i društvu, ali,  ističe da  ni u kom slučaju ne može prihvatiti činjenicu da se isto nezadovoljstvo iskazuje na destruktivan način koji za posljedicu ima uništavanje privatne ili društvene imovine, te povređivanje velikog broja policijskih službenika.

– Iako su policijski službenici Kantona Sarajevo osiguravajući  javni red i mir na protestima pokazali visoki stepen profesionalnosti, te istom prilikom uložili maksimum fizičkih, ali i psihičkih napora da ne upotrebljavaju bilo kakav oblik sile prema svojim sugrađanima, pojedincima kojima evidentno nije odgovarao mirni način iskazivanja nezadovoljstva stanjem u društvu, su na  drzak način povrijedili četiri policijska službenika koji su morali biti hospitalizirani – kaže se u saopćenju Sindikata policije KS-a.

Sindikat policije Kantona Sarajevo, također,  moli građane Kantona Sarajevo da se prilikom organizacije protesta suzdrže od destruktivnih aktivnosti, a naročito od bilo kakvih fizičkih ataka na policijske službenike Kantona Sarajevo, s obzirom na to da su ispod policijskih pancira i šljemova također samo radnici i građani koji imaju svoje majke, sestre, žene i djecu, ali i svoje svakodnevne probleme kada je u pitanju egzistencijalni i socijalni status.

12:30

Ispred kantonalne Vlade u Sarajevu do sada je došlo oko 100 građana, a okupljanje je u toku.
Prostor oko zgrade Vlade ograđen je žutim trakama ”stop policija”, a zgradu štiti veliki broj specijelne policije.

Na jučerašnjem skupu podrške u Sarajevu demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera i nekoliko sati držali u blokadi glavnu saobraćajnicu na Skenderiji.

Zgradu Vlade gađali su jajima i kamenicama.

Danas su najavljeni protesti u Tuzli, Sarajevu, Prijedoru, Bugojnu, Orašju, Lukavcu, Banjoj Luci, Zenici, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu, Jajcu i drugim bh gradovima.

(Fena/Avaz/AA)