Pobuna roditelja u OŠ ‘Kreka’ u Tuzli: Neće tri dana slati djecu u školu zbog uplitanja politike

0
142

Roditelji učenika koji pohađaju Osnovnu školu ‘Kreka’ u Tuzli donijeli su odluku da tri dana neće slati djecu na nastavu.

Bojkot nastave počinje u srijedu. Razlog je, kako su naveli, brutalno uplitanje politike u izbor direktora ove škole. Odluku o obustavljanju nastave roditelji su donijeli u utorak navečer, na zajedničkom roditeljskom sastanku, na kojem je podržana inicijativa Vijeća roditelja da se preispita izbor novog direktora, odnosno odluka Školskog odbora.

Aktuelnoj direktorici Dilisti Bašić istekao je mandat, pa je raspisan novi konkurs.

-Aktuelna direktorica je tokom svog mandata dovela školu red, napravila od nje i obrazovnu i odgojnu ustanovu, a ostvareni rezultati su odlični. To potvrđuje da je škola 2007. godine prema vrednovanju Prosvjetno pedagoškog zavoda (PPZ) bila 21. od 23. škole u Tuzli, te 41. od 86. škola u TK, a danas je prva u Tuzli i peta u Kantonu. Zbog toga su roditelji očekivali da direktorica zajedno sa nastavnim osobljem i roditeljima nastavi uspješno voditi školu, navode roditelji.

Uz sve to, prema vrednovanju rada direktora osnovnih škola, kojeg je također uradio PPZ, Dilista Bašić je druga u Tuzli i četvrta u Kantonu, što je roditeljima bio razlog više da očekuju njen reizbor.

Međutim, aktulenom raspodjelom vlasti u Tuzlanskom kantonu, pozicija direktora OŠ ‘Kreka’, prema dogovoru sa SDP-om, pripala je HDZ BiH. I tu sva priča o dosadašnjim rezultatima i uspjesima postaje nebitna. Vlada je u Školski odbor OŠ ‘Kreka’ imenovala tri člana HDZ-a koji su dobili zadatak da izaberu direktora kojeg je odredio HDZ.

To je, očekivano, i urađeno. Školski odbor je sa 3:2 za direktora škole izabrao Sašu Nišandžića. Pogađate, za Nišandžića su glasala tri člana Školskog odbora koje je imenovala Vlada TK, odnosno HDZ, dok je Dilista Bašić dobila glasove predstavnika nastavnika i roditelja u Odboru.

Roditelji sve ovo nazivaju ‘političkim pučem’ u školi i traže sastanke sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja i PPZ-a.

OŠ ‘Kreka’ je samo jedna od škola u Tuzlanskom kantonu u kojima se ovih dana po sličnom principu provode smjene i imenovanja, ali prva u kojoj su se roditelji javno pobunili zbog uplitanja politike.

(Bportal.ba)