Plenum građana TK iznio prijedlog za mandatara Vlade TK

0
116

Nezadovoljstvo stanjem u državi  kulminiralo je demonstracijama širom Bosne i Hercegovine. Prvi put građani su se ujedinili i složili da žele bolju budućnost za svoju djecu, žele bolju državu po, uzoru kako kažu na razvijene zemlje Evrope. Građani učesnici Plenuma TK iznijeli su svoj prijedlog za mandatara Vlade TK.

Pobuna naroda koja se desila u Tuzli, prema riječima Almira Arnauta učesnika Plenuma građana TK, zahvatila je prostor cijelog Balkana. Ističe da su vođeni nepravdom koja je, kako kaže, trajala dvadeset i četiri godine. Plenum građana TK iznio je svoj prijedlog za mandatara Vlade TK. Riječ je o dr. Edinu Osmanbegoviću, profesoru na Fakultetu elektrotehnike Tuzla.

„Mi imamo čojeka za kojeg mislimo, da je nekompromitovan, nepotkupljiv i kada je neko dao pola tijela za ovu državu i ostao još pri pameti, moram vam reći da to puno ulijeva i nekakva je generacija  kojoj vjeruju mladi, a i stariji, tako da mislimo da je Edin Osmanbegović osoba koja bi trebala ispred nas da bude mandatar.„, rekao je Almir Arnaut, član Plenuma građana TK.

Prema riječima Arnauta, sve je veće interesovanje građana za  rad i učešće u radu Plenuma. Ističe da članovi Plenuma žele da što prije dođe do ispunjenja zahtjeva koji dvadeset i četiri godine nisu bili rješavani, a koji su kako kaže, najbitniji. Dodaje da su prethodnih godina sve kategorije građana bile ugrožene osim onih na vlasti. Iako su zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona jednoglasno usvojili odluku o ukidanju prava na naknadu plate nakon prestanka mandata, tzv. ‘bijeli hljeb’ iz Plenuma građana TK kažu da još nisu dobili zvanično potpisana rješenja ili izjave da se to zaista desilo.

„ U priči sve je gotovo realizovano, oni su sve prihvatili. A papir je ono što mi čekamo “, ističe Arnaut.

Plenum građana u jednom od svojih zahtjeva dao je rok Skupštini TK da do 1. marta imenuje mandatara Vlade TK.

„Prvog marta možda će zastave krenuti prema Sarajevu. Prvog marta možda će se svi gradovi sliti u jedno, blizu je 1. mart. I mene uhvati jeza kad to spomenem. U ovom vremenu kad misle da smo se mi opustili mi ćemo krenut prema Sarajevu sa zastavom ljiljana i ja mislim da je  to puno, puno ljudi pred Federalnom vladom.“, dodaje Almir Arnaut, član Plenuma građana TK.

Prema riječima pravnog tima Plenuma građana TK ispred kojeg se obratio advokat Mustafa Muharemagić, postoji mnogo dezinformacija koje dolaze iz kako kaže, štabova. Ističe da je Plenum građana  svjestan zakonskih okvira, pa i kada je u pitanju zahtjev Plenuma o amnestiji za sve učesnike u demonstracijama.

„Policija mora da radi svoj posao, i bezbjednost mora da radi svoj posao. Ne mogu ja reći , ja ću sad prolaziti kroz crveno. Sve treba da se radi u duhu zakona, ”lege artis”. Taj zakon možda ne valja, ali je bolje nego anarhija.“, rekao je mr. sci. Mustafa Muharemagić.

Plenum građana TK i dalje kako kažu čeka potpisane izjave , kako bivšeg premijera tako i ministara da bi se, kako kažu,i dokumentovalo odricanje plata bivšeg premijera i ministara za period nakon prestanka vršenja dužnosti. Naredni sastanak Plenuma građana TK bit će održan u subotu u 18 sati.

(RTV Slon)