Plenum građana i građanki TK dao podršku radnicima

Mirni protesti u Tuzli se nastavljaju. Učesnici 8. Plenuma građana i građanki Tuzlanskog kantona dali su podršku obespravljenim radnicima učešćem u mirnim protestima ispred zgrade Tužilaštva TK u Tuzli.

U Kantonalnom sudu u Tuzli održan sastanak predstavnika pravnog tima Plenuma, sa predstavnicima Tužilaštva TK, Općinskog suda u Tuzli, Kantonalnog suda u Tuzli i Regionalne advokatske komore Tuzla. Na sastanku su predstavnici pravnog tima Plenuma građana i građanki Tuzlanskog kantona prezentirali zahtjeve koji se odnose na hitno rješavanje pitanja regularnosti privatizacije.

Predstavnici pravosuđa obavijestili su pravni tim Plenuma da se slažu sa zahtjevima koji su postavljeni, te potvrdili kako se ubrzano radi na njihovom rješavanju. Tvrde kako je rad na nekim zahtjevima, počeo još i prije protesta, obzirom da su to zahtjevi koje obespravljeni radnici već duže vrijeme postavljaju pred organe pravosuđa, a događaji od protekle dvije sedmice pojačali su rad na rješavanju ovih problema.  Složili su se sa stavom demonstranata, kako je neophodno sprovesti promjene i aktuelni sistem podobnih, pod hitno zamijeniti sistemom sposobnih. Istakli su da će podržati informacije SIPA-e, prema kojima je došlo do „zloupotrebe položaja, u vezi sa službenim odbranama“.

CentralnoGrijanje

Zajednički je cilj da se osigura bezbjednost svih učesnika protesta, a pravosuđe će intenzivirati svoj rad  i o njemu obavještavati učesnike Plenuma, putem pravnog tima.

(RTV Slon)