Plate do 1. marta, slijedi pokretanje proizvodnje u “Unisu”

0
83

Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente, koja je zbog nedostatka obrtnih sredstava u oktobru prekinula rad, biće isplaćeni do 1. marta, a uslijediće i pokretanje proizvodnje, dogovoreno je danas na sastanku rukovodstva preduzeća i radnika.

 Derventski “Unis”, koji trenutno zapošljava 474 radnika, radio je do oktobra 2013. godine i radnicima je do tog perioda isplatio osam plata. Kada je obustavljena proizvodnja, većina zaposlenih poslata je na plaćeno odsustvo.

Generalni direktor Mile Georgijevski rekao je da je ovakva situacija uslijedila nakon što je podignut kapacitet Fabrike sa 40 na 500.000 tona, a dodatno opterećenje predstavljaju i kreditna zaduženja sa visokom kamatnom stopom.

Rješenje iz sadašnje situacija Georgijevski vidi u novom kreditnom zaduženju. “Radimo na tome da dobijemo kredit kojim ćemo sanirati sve finansijske probleme. Do 1. marta svi radnici biće isplaćeni”, rekao je Georgijevski.

Radnici poručuju da će, ako ne bude isplaćene bar minimalne plate, svoja prava tražiti putem suda.

Savjetnik generalnog direktora Srđan Simić kaže da je završena linija na kojoj će se proizvoditi specifične cijevi, čiji proizvođač će biti samo “Unis”.

“Linija je tehnički dovedena do kraja, završena je `obrada krajeva` i hidroispitivanje, a osim toga obavljen je i remont ostalih linija, koje su spremne za pokretanje proizvodnje”, kaže Simić.

On je istakao da će nova linija omogućiti da se kapacitet fabrike znatno poveća.

“U našim nastojanjima da prevaziđemo ovu situaciju imamo znatnu podršku lokalne zajednice i načelnika opštine, što je veoma važno za proces obezbjeđivanja uslova za nastavak proizvodnje”, dodao je Simić.

Rukovodstvo “Unisa” tvrdi da bi se uspostavljanjem procesa proizvodnje i podizanjem kapaciteta uspjelo normalizovati stanje, jer je tržište za plasman proizvoda sačuvano.

(SRNA)