Pjesma sevdalinka kao kulturno-historijska i trajna umjetnička vrijednost BiH

0
13

Konferencija na temu – „Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“ biti će održana u  četvrtak 25.januara 2018. godine, u BKC-u Tuzla.

Organizator konferencije „Udruženje muzičkih umjetnika“ na ovaj način pokušava da na jednom mjestu okupi nauku i struku, te pomogne u promociji sopstvene inicijative za uvrštavanje pjesme sedalinke na ovu vrijednu UNESCO listu.

Na skupu će se prisutnima obratiti najeminentniji stručnjaci koji se bave sevdalinkom, da li kroz način muzičkog, poetskog ili obrazovnog značaja, te članovi Državne komisije za saradnju sa UNESCO –m.
Prije same konferencije sa početkom u 12 sati, u Galeriji BKC-a, biće upriličena izložba „Kulturno naslijeđe i tradicija našeg kraja“, koju će otvoriti gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Na izložbi će biti predstavljeni najzanimljiviji, kako umjetnički tako i drugi radovi sa područja Tuzlanskog kantona koji svoje izvorište imaju u pjesmi sevdalinci.

Sama konferencija se održava u Plavoj Sali BKC-a i počinje u 12 sati i 45 minuta, a uvodnu riječ održaće premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Bego Gutić. Ulaz na izložbu i konferenciju je slobodan.

Raspored tema i govornika na konferenciji.