Pivovarna Laško bankama duguje 398 miliona eura

0
111

Vodeća slovenačka pivara Laško Grupa procjenjuje da su njeni prošlogodišnji prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili oko 248 miliona eura.

Istovremeno je dobit iz poslovanja (EBIT) oko 21 milion eura.

Poređenja radi, u 2012. godini grupacija je ostvarila 271,4 miliona eura prihoda, a EBIT je iznosila 22,2 miliona, prenio je regionalni portal Seebiz.

Kako ističu u kompaniji, glavni problem ostaje visoki dug. Slovenske banke su nezadovoljne tempom razduživanja Pivovarne koja im duguje 398 miliona eura, a firma će postati nesolventna ukoliko prodaja Merkatora koncernu Agrokor bude neuspješna.

Ako ova prodaja uspije, Pivovarna Laško bi za svojih 23,24 posto dionica najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca mogla dobiti oko 80 miliona eura, a prodajom Radenske, kao i novinskih kuća Delo i Večer dobila bi dodatnih 70 miliona eura, tako da bi znatno mogla da smanji dug prema bankama, koji je u poslednjih pet godina smanjen za 56 miliona eura.

Kako navodi portal, grupacija PL ima još samo dvije sedmice za dogovor s bankama, u suprotnom će postati aktuelna i prodaja firmi iz osnovne djelatnosti kompanije, a to su pivara Laško i Union.

(brzevijesti.ba)