Pijani vozači u BiH dužni 22 miliona maraka

0
130

Vozači u Bosni i Hercegovini koji su pijani upravljali vozilima za neplaćene kazne duguju čak 22.077.477 maraka, potvrđeno je u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U IDDEEA su naglasili da najveća pojedinačno neplaćena kazna za vožnju pod dejstvom alkohola iznosi 3.000 maraka.

S druge strane, ukupan dug po osnovu svih saobraćajnih prekršaja, a za koje kazne nisu plaćene, drastično je veći.

“Vozači u BiH po osnovu svih neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguju 97.597.549 KM”, precizirala je Amila Opardija, stručni savjetnik za odnose s javnošću IDDEEA.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da je riječ o frapantnim brojkama, te naglašava da je očigledno da država mora nešto da uradi kako bi se ovaj problem riješio:

“Mora se ustanoviti koji su to propisi koje treba promijeniti, a koji omogućavaju da se dugovi ovako nagomilavaju. Objektivno, potrebno je tražiti mehanizme da od onih koji gomilaju dug on prinudno bude naplaćen. Vozači će uvijek tako raditi ako im je to omogućeno.”

Podaci IDDEEA pokazuju da najviše duguju vozači kojima su kazne napisane jer su vozili nedozvoljenom brzinom, a potom slijede oni koji su za volan sjeli nakon što su popili alkohola više nego što su smjeli.

Novac duguju i vozači koji su upravljali neregistrovanim automobilima, te oni koji su vozili iako nemaju vozačku dozvolu, a potom slijede ostali prekršaji.

Inače, informacije iz policije pokazuju da ne jenjava broj onih vozača koji pod dejstvom alkohola izazivaju nezgode…

(Nezavisne)