Pijaca u Živinicama privremeno otvorena

0
178

Nakon 48 dana borbe i agonije radnika, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove skinuli su pečat sa ulaza u živiničku pijacu. Oko 200 radnika nije krilo zadovoljstvo rezultatima borbe za svoja prava, nakon održavanja svakodnevnih protesta ispred zgrade Općine.

„Ujedinili smo se, ostali smo 47 dana složni i ostaćemo složni u uređenju ove pijace. Nećemo dopustiti onim tajkunima, bogatašima, da nam oduzmu naš hljeb“, ističe Sabira Čanić, prodavačica.

Naime, riječ je o privremenom otvaranju pijace, do ispunjavanja tehničkih uslova.

„Znači da se izbace ovi štandovi koji nisu dosad ispunjavali uslove, da bi se mogli ubaciti kiosci koji ispunjavaju uslove, da bi se moglo raditi na njima“, dodaje Mirnes Goletić, prodavač.

Iz Javnog komunalnog preduzeća „Komunalno“ d.d. Živinice podsjećaju da se radnici ovog dijela pijace već godinama bore sa istim problemom. Naime, ne dešava se prvi put da se prostor zatvara zbog neispunjavanja minimalnih tehničkih uslova, tako da je, kako kažu, krajnje vrijeme da se stane u kraj ovakvoj situaciji.

„ Ja se nadam da ćemo sve ispuniti. Imali smo zaista dosta problema oko te papirologije koja je bila potrebna i ja mislim da ćemo mi u narednih nekoliko mjeseci ispuniti sve moguće potrebne uslove“, podcrtao je  Rizo Salihović, direktor JKP „Komunalno“ d.d. Živinice.

Borba oko završetka potrebne papirologije za ponovno otvaranje pijace trajala je preko 40 dana.

„Procedura se provodila na nivou lokalne zajednice, znači izrada glavnog projekta, davanje saglasnosti na glavni projekat, davanje urbanistiočke saglasnosti, da bi se moglo pristupiti ispunjenju pomenutih uvjeta“, napominje Edina Bektić, glavna kantonalna tržišno-turistička inspektorica.

Sedmog maja ove godine održana je sjednica Općinskog vijeća Živinice, na kome je data saglasnost na projekat. Nakon toga predstavnici Javnog komunalnog preduzeća su se obratili inspekciji, tražeći privremeno otvaranje pijace, kako bi se moglo pristupiti uklanjanju objekata. Podsjećamo, dio Gradske pijace u Živinicama zatvoren je 24. marta ove godine zbog neispunjavanja odgovarajućih tehničkih uslova za rad, a riječ je o prodaji roba tekstila, obuće i sličnih proizvoda, dok je dozvoljena prodaja voća i povrća.

(RTV Slon)