Pet romana u užem izboru za Nagradu „Meša Selimović“

Članovi žirija 14. Međunarodnih susreta Cum grano salis, u sastavu predsjednica žirija Julijana Matanović, te članovi Milorad Popović, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević i Enes Karić, proteklih mjeseci imali su težaka zadatak. Nakon pročitanih 15 romana koji su nominovani za ovo ovogodišnju Nagradu „ Meša Selimović“ u uži izbor ušlo je pet romana.

„ ” To su romani „Gnubosa“ autora Svetislava Basara, „Rod“, Miljenka Jergovića, „Vrijeme koje se udaljava“ Mirka Kovača, „ Nestali u stoljeću“ Ivana Lovrenovića i roman „ Nađi me“, autora Damira Šabotića.“, navodi Hadžem Hajdarević član žirija.

Iako je iz godine u godinu sve manji broj romana koji potiču sa bosanskohercegovačkog govornog područja, Hajdarević ističe da je pet romana koji su ušlu u uži izbor, izvanredna romaneskna ostvarenja.

CentralnoGrijanje

„ Žiri se nada da će u miru, na najbolji mogući način i ove godine doći do romana koji će ponijeti Nagradu „Meša Selimović“, nagradu koja je po nama koji sudjelujemo u ovom projektu najznačajnija književna nagrada na ovim prostorima“, dodaje Hajdarević.

Nagrada „ Meša Selimović“ dodjeliće se za najbolji romana objavljen u prethodnoj godini na jezičkom govornom postoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, u subotu 6.septembra 2014. godine.

 (RTV Slon)