Pet činjenica koje niste znali o grudima

0
222

Ljudi su jedini primati sa grudima koje su trajno otečene, dok ostalim sisarima grudi oteknu samo tokom laktacije. Pošto žene ne pokazuju nikakve spoljne znake ovulacije, grudi igraju značajnu ulogu u prirodnoj selekciji, jer su vizuelni indikator plodnosti.

Evo nekoliko činjenica o grudima koje možda niste znali.

1) ŽENE SA SILIKONSKIM GRUDIMA SU SKLONIJE SAMOUBISTVU

Jedna petnaestogodišnja studija u Kanadi pokazala je da žene sa silikonskim grudima imaju 73 posto veću sklonost da izrše samoubistvo. Naime, ovo se događa ne zbog samih implantata, već želja za uvećanjem grudi može da krije iza sebe psihički problem pacijentice, poput niskog samopouzdanja, depresiju ili tjelesnu dismorfiju.

Žene se često odlučuju za silikone jer misle da će tako zadobiti samopouzdanje koje im fali ili da riješe neke psihičke probleme koje imaju. Nažalost, najčešće žene koje se time vodi prilikom uvećanja grudi ne uspiju da zadobiju to samopouzdanje koje im je falilo.

2) NEKE ŽENE MOGU DA DOŽIVE ORGAZAM SAMO STIMULACIJOM GRUDI

Ideja da žena može da doživi orgazam samo stimulacijom grudi već neko vrijeme je senzacionalna tema. Po jednom istraživanju, samo 1 procenat žena može da dostigne orgazam na ovakav način, a nadamo se da će taj jedan procenat javno da progovori o tome i posavjetuje ostale žene kako da i njima to pođe za rukom.

3) OPSJEDNUTOST GRUDIMA SMATRA SE PSIHIJATRIJSKOM BOLEŠĆU

Američko psihijatrijsko udruženje smatra da se to može nazivati fetišom, ali, fetišizam se definiše kao seksualna stimulacija neseksualnim i neživim objektom. U tom slučaju, ova opsjednutost se može nazivati psihijatrijskim oboljenjem, ali još uvijek nije ozvaničeno. Obožavanje grudi je rasprostranjeno na globalnom nivou, dok je u Americi to dovedeno na jedan novi nivo otvaranjem lanca restorana “Huters” gdje sve konobarice moraju da imaju jako velike grudi.

4) STATISTIČKI, LIJEVA DOJKA JE VEĆA

Ova statistika urađena je na uzorku 600 žena. Kako grudi rastu i razvijaju se tokom puberteta, ali i kasnije, djevojke često brine to što im grudi nisu jednake veličine. Naravno, ne postoji par savršeno simetričnih grudi, ali postoje oni koji djeluju simetričnije od ostalih.

5) I MUŠKARCI MOGU DA IMAJU LAKTACIJU

I muškarci mogu da imaju spontanu laktaciju, ali se to događa jako rijetko.

To se događa usljed uticaja određenih hormonskih tableta koje se prepisuju zbog različitih zdravstvenih problema, uključujući i kancer. Jednostavno, i muškarci imaju mliječne žlijezde kao i žene.

Postoji određena pretpostavka da su nekada postojali muškarci koji su služili kao dojilje i da su neki čak dojili sopstvenu djecu, ali ne postoje nikakvi čvrsti dokazi.

(Vijesti.ba)