Pelet na tržištu BiH sve skuplji

0
16

Energent koji je poznat kao najmanji zagađivač okoliša, ukoliko je u potpunosti napravljen od drvenih ostataka, sve je atraktivniji među građanima Bosne i Hercegovine.

Međutim, cijene peleta su u kratkom periodu “skočile”, te se ovaj energent u oglasima može pronaći po cijeni od čak 400 KM po toni.

U jednoj firmi iz Drvara, koja proizvodi pelet, kažu da građani nisu jedini koji čekaju zadnji tren i da su takvi i pojedini trgovci. To vide kao razlog za probleme na tržištu.

“Od 15. septembra smo prestali izvoziti u Italiju i Austriju kako bismo zadovoljili potrebe domaćeg tržišta na kojem je nastala pometnja kada su trgovci tek sredinom septembra počeli kupovati pelet u velikim količinama. Nelogično je da ljudi ne mogu doći do peleta iako žive po nekoliko kilometara od pogona gdje se proizvodi”, kazali su iz ove firme.

Oni su zbog situacije na tržištu uveli maloprodaju kako krajnji kupci ne bi bili zakinuti i kako ne bi ovisili o trgovcima.

“Imamo peleta i tko god traži, a posebno mala kućanstva, uvijek će ga kod nas moći kupiti. Kod nas je do marta cijena 330 KM, plus PDV po toni”, kažu iz firme iz Drvara.

Kolika će biti ljetna cijena, unaprijed ne mogu znati jer to ovisi o cijenama sirovine. A cijene sirovine, ističu, u posljednje vrijeme sve više dižu i pilane.

“Nažalost, mnoge pilane, kada vide cijenu peleta u trgovinama, pomisle da smo mi ti koji dižemo cijenu pa onda i oni nama dižu cijenu sirovine. Sirovina je sada trostruko skuplja nego što je bila u aprilu ili maju, ali mi i njih djelomično razumijemo jer problem je što ni pilane ne rade puno zimi”, dodaju iz firme koja je certificirani proizvođač.

Korisnicima savjetuju da pelet kupuju već od aprila, kada su cijene niže.

Pelet je među bh. građanima u posljednjih nekoliko godina postao sve popularniji jer u potpunosti zadovoljava visoko ekološke standarde i ne ugrožava okolinu i prirodu, pod uslovom da je napravljen mljevenjem, sušenjem i presovanjem materijala biološkog porijekla.

Osim toga, proizvođači peleta ističu da iskorištenost energije kod peleta iznosi preko 90 posto te da kilogram peleta može proizvesti oko pet kilovat sati toplotne energije.

 

(Haber)