Pedofil i ubica pušten iz zatvora, Poljaci zgroženi

Zloglasni poljski pedofil i ubica oslobođen je iz zatvora poslije odsluženih 25 godina robije, što je izazvalo burne reakcije javnosti, a opozicija je danas tim povodom zatražila i ostavku ministra pravde Mareka Birnackog. Pedofil, identifikovan kao Marijuš T,pušten je kasno sinoć iz zatvora po odsluženju kazne i u pratnji policije odveden na nepoznatu lokaciju.

On je prvobitno osuđen na smrtnu kaznu zbog silovanja i ubistva četvorice dječaka 1988. Kasnije, kazna mu je smanjena na 25 godina na osnovu zakona o amnestiji.

Poljski mediji su pozvali roditelje da paze na djecu, lideri opozicije optužuju državu da nije preduzela sve da se osigura bezbjednost, dok pravosudne vlasti tvrde da je situacija pod kontrolom, prenijela je agencija AP.

Ročište, na kom je trebalo da se odluči da li Marijuš T. treba da se smjesti u centar za liječenje, nije održano prije isteka njegove kazne, tako da je on pušten na slobodu. To se dogodilo jer se kasni sa primjenom zakona koja se odnose na opasne kriminalce.

Prema najavama, ročište bi trebalo da bude održano za nekoliko nedjelja.

CentralnoGrijanje

Do tada, Marijuš T. će biti pod konstantnim policijskim nadzorom i neće moći da napusti Poljsku, izjavio je policijski zvaničnik, prenose agencije.

Oslobađanje Marijuša T. udarna je vijest u Poljskoj. “Zvijer je na slobodi”, “Pedofil ponovo vreba”, samo su neki od naslova tabloida.

Ministar unutrašnjih poslova Poljske Bartolomej Sjenkevič je izjavio da su reagovanja medija “na ivici histerije”, a da je situacija daleko od opasne.

(Vijesti.ba)