Peć koja troši upola manje drva

0
156

Inovator iz Pirota Jovica Pešić izumio je specijalnu kaminsku peć na čvrsto gorivo uz pomoć koje je uspio da smanji potrošnju energenta.

Pešić je konkretno smanjio potrošnju ogrevnog drveta za 30 do 50 procenata, ali i je u velikoj mjeri i redukovao zagađenje koje nastaje sagorijevanjem drveta.

Pešić tvrdi da umjesto klasičnog dima, punog otrovnih i kancerogenih materija, na dimnjak njegove kuće izlazi dim koji je više nalik vodenoj pari.

Zahvaljujući ovoj peći porodica Pešić, koja se zimi grije na ogrijevno drvo, tokom cijele sezone za zagrijavanje cijelog sprata kuće sa oko 45 kvadrata potroši svega tri kubna metra ogrijevnog drveta, odnosno desetak hiljada dinara, prenosi B92.net.

Kako je Tanjugu izjavio Pešić, ogroman broj domaćinstava u Pirotu grije se upravo na ogrijevno drvo pa bi se uvođenjem njegove peći značajno smanjilo zagađenje u Pirotu tokom zimskih mjeseci, koje nastaje najvećim dijelom iz privatnih ložišta.

“Peć sam konstruisao 2011. godine, a nju su ispitali stručnjaci Mašinskog fakulteta u Nišu i bili oduševljeni činjenicom da iz nje izlazi višestruko manje štetnih gasova nego kod standardne peći. U dimu koji se oslobađa prilikom sagorijevanja nalazi se mnogo eksplozivnih i zapaljivih gasova, ugljen-monoksid, azotni oksidi, vodonik i mnogo drugih štetnih gasova. Kod standardnih peći sav taj dim sa nesagorjelim česticama zapaljivih gasova ide u atmosferu i na taj način se pričinjava ne samo šteta zbog neiskorištene energije koja se gubi u atmosferi, već se i truje životna sredina”, objasnio je Pešić.

On je dodao da peć koju je on izumio najveću količinu tih zapaljivih i eksplozivnih gasova uz kontrolisan proces spaljuje u samom ložištu tako da napolje kroz dimnjak izlazi nešto što više liči na vodenu paru nego na dim iz standardnih peći.

Pešić je, koristeći se istom logikom, spaljivanjem zapaljivih i eksplozivnih gasova, izumeo i uređaj-katalitički reaktor namenjen motorima sa unutrašnjim sagorevanjem gde je takođe uspio da smanji potrošnju goriva do 50 posto i također višestruko smanji emisiju štetnih gasova.

Katalitički reaktor je već ugrađen u nekoliko automobila i pokazuje odlične rezultate. Pešić je završio Elektrotehničku školu u Nišu i studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Nišu.

 

(brzevijesti.ba / Foto: Ilustracija)