Pčelarstvo u BiH može biti šansa za hiljade novih radnih mjesta

Četrdesetosmogodišnja Fazila Bahtanović iz Sarajeva jedna je od rijetkih žena koja se bavi uzgojem pčela i proizvodnjom pčelinjih proizvoda.

U ovaj slatki posao upustila se prije pet godina.

Kaže da se nije pokajala. Pčele za nju više nisu samo odličan izvor materijalnih prihoda, pčele su za Fazilu izvor sreće i duševnog mira.

– Pčelarstvo je jedno prekrasno zanimanje. Rado bih ga preporučila svima koji imaju i minimum uslova da se njime bave – kaže Fazila u razgovoru sa bh. novinsku agenciju Patria (NAP), napominjući da ovaj posao ne treba gladati kao muško zanimanje, već da i žene u njemu imaju podjednaku šansu.

Fazila je civilna žrtva rata. Na početku krvavih sukoba u BiH ostala je bez lijeve potkoljenice. Kada su sukobi okončani, dugo je razmišljala kojim poslom će se baviti, s obzirom na svoj invaliditet.

CentralnoGrijanje

– Počela sam sa tri ili četiri košnice, a za pet godina pčelinjak sam umnožila na 50 pčelinjih kolonija. Sada, moje pčele ne samo da mi donose materijanu korist, od koje moja porodica i ja danas živimo, one su mi vratile i samopouzdanje. Zahvaljujući uzgoju pčela i proizvodnji pčelinjih proizvoda, nemam osjećaj da sam invalid – objašnjava. Njene pčele su tokom cijele godine u selu Kovanj kod Rogatice, koje je od grada udaljeno oko četiri kilometra. Fazila je prošle sezone tamo proizvela blizu tone najkvalitetnijeg meda, koji je, u samo nekoliko mjeseci, našao put do mušterija.

– Pčelari namaju problema sa plasmanom. Ako imate dobar med, vrlo brzo ćete ga prodati – kaže ova vrijedna žena. Objašnjava kako joj je suprug Enes velika podrška. Pomaže joj da pčelinjak transportuje sa jedne na drugu pašu.

– Ove godine pripremamo nove košnice u koje ćemo useliti 50 novih pčelinjih kolonija. Ako to ostvarimo, obezbijedili smo još jedno radno mjesto za našeg sina – kaže Fazila, završavajući riječima da je pčelarstvo jedna velika tvornica pod otvorenim nebom, koja u BiH može biti prilika za hiljade novih radnih mjesta.

 

(Biznis.ba)