Parlament Krima raspisat će referendum

Parlament Autonomne Republike Krim saopćio je da će održati referendum o sudbini ovog regiona, javila je ruska novinska agencija Itar tas.
“Narode Krima, kao rezultat što su radikalni nacionalisti neustavno preuzeli vlasti u Ukrajini uz podršku naoružanih banditskih grupa, ugrožen je mir u regionu”, navodi se u saopćenju sekretara za štampu predsjedavajućeg parlamenta na Krimu Oksane Kornejčuk.

Ukrajina se kreće u pravcu potpunog haosa, anarhije i ekonomskog kolapsa. U tim okolnosti, Vrhovna Vlada Autonomne Republike Krim, kao vrhovna reprezentativna vlast izabrana slobodnom voljom njenih stanovnika, preuzima svu odgovornost za budućnost regiona”, naglašava se u saopćenju.

U tekstu se dodaje da, u skladu sa fundamentalnim principima demokratije, rukovodstvo parlamenta Krima smatra da je jedini izlaz iz ove situacije primjena principa direktne vladavine naroda.
“Uvjereni smo da će samo održavanje referenduma o statusu autonomije pomoći stanovnicima Krima da odrede budućnost regiona bez spoljnjeg pritiska”, zaključuje se u saopćenju.

CentralnoGrijanje

Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) je, povodom velikih vojnih manevara u Rusiji, izjavio da bi “vojna intervencija koja bi narušila teritorijalni integritet Ukrajine bila velika i ozbiljna greška”, javlja danas AP.
Teritorijalni integritet Ukrajine se mora poštivati, rekao je Keri novinarima u Vašingtonu.

(FACE)