Par je na imanju našao zlatne kovanice vrijedne milione dolara

Numizmatičar kojem se obratio par, kaže da je riječ o muškarcu i ženi starima oko 40 godina. Žele ostati anonimni kako im imanje ne bi “preplavili” lovci na blago.

Bračni par iz Kalifornije je na svojem imanju pronašao zlatne kovanice iz 19 stoljeća vrijedne prema nekim procjenama čak 10 miliona dolara. Par se šetao sa psom u febraru 2013. godine i pronašao je novčiće zakopane kod starog stabla.

Par sada posjeduje 1.427 kovanica iz  razdoblja od 1847. do 1894. godine koji su u prilično dobrom stanju. Neki od tih novčića su toliko vrijedni da mogu doseći vrijednost od milion dolara. David Hall iz agencije za procjenu vrijednosti rijetkih novčića utvrdio je autentičnost kovanica i rekao da njihova ukupna vrijednost može biti i više od 10 miliona dolara, prenosi 24sata.hr.

CentralnoGrijanje

Ne znaju ko je zakopao novčiće

O paru se ne zna mnogo. Don Kagin, numizmatičar kojem se obratio par, kaže da je riječ o muškarcu i ženi starima oko 40 godina. Odlučili su ostati anonimni kako im imanje ne bi “preplavili” lovci na blago. Rekao je i kako par ne zna ko je novčiće zakopao na njihovom imanju. Par će dio novčića prodati, a neke će zadržati. Neke novčiće će posuditi Američkom numizmatičkom društvu koje će u četvrtak održati sajam novaca u Atlanti, piše Daily Mail.

(brzevijesti.ba)