Papu Franju u Sarajevu će čuvati i Oružane snage BiH

0
32

Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici je donijelo Odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH povodom posjete poglavara Vatikana Njegove Svetosti pape Franje Bosni i Hercegovini, piše novinska agencija Patria.

Pripadnici Oružanih snaga BiH će biti angažovani na aktivnostima podrške nadležnim civilnim organima vlasti u realizaciji sigurnosnih aktivnosti i u skladu sa zakonskim ovlaštenjima.

Inače, Dragan Čović član Predsjedništva BiH i predsjednik Organizacionog odbora za doček pape Franje u Sarajevu 6. juna i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i šef Pododbora za sigurnost ocijenili su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu, da je sve spremno za doček pape Franje.

Naglašeno je da se 6. juna u Sarajevu očekuje dolazak između 70.000 i 80.000 ljudi, uglavnom vjernika koji će prisustvovati svetoj misi koju će predvoditi papa Franjo na stadionu Koševo u Sarajevu.

Danas je izdata i molba građanima da na dan posjete imaju razumijevanja i strpljenja zbog ograničenja u kretanju
da poštuju policijske naredbe, da na trasi kretanja pape ne bacaju prema njemu cvijeće, da se suzdrže od penjanja na krovove, balkone i ne izlaze na prozore već da posjetu pape prate na ulicama, da ranije planiraju odlazak na stadion Koševo kako bi se izbjegle gužve, da ne nose ništa vrijedno i paze na svoje dokumente.

Povodom posjete pape građanima je na raspolaganju direktna posebna linija s policijskim agencijama putem broja 033 779 118.