PAPA FRANJO: ‘”Godina je bila obilježena ratovima, lažima i nepravdom. Ljudi, preuzmite odgovornost za svoja djela!”

0
16

Papa Franjo rekao je u nedjelju u svojem govoru u povodu završetka godine da je 2017. bila obilježena ratovima, lažima i nepravdom, pozivajući ljude da preuzmu odgovornost za svoja djela.

U svojem javnom obraćanju, tokom večernje mise u bazilici sv. Petra, Papa je rekao da je čovječanstvo potratilo ovu godinu “na puno načina djelima smrti, lažima i nepravdama”.

I dok je rat najočitiji znak “apsurdnog ponosa”, kako ga je nazvao Papa, mnogi drugi grijesi uzrokovali su “ljudsku, društvenu i ekološku degradaciju”.

Iako nije spomenuo nijedan konkretan događaj iz 2017., Papa je tokom godine komentarisao mnoge najvažnije probleme u svijetu. U aprilu je osudio “neprihvatljiv pokolj” nedužnih civila u hemijskom napadu u Siriji. Prije mjesec dana posjetio je Mjanmar, iz kojeg je više od 600.000 muslimana Rohindža protjerano iz svojih domova u Bangladeš, prenosi “Hina”…

Papa je također pokušao dati podsticaj miru u Kolumbiji tokom posjete u septembru i lobirao je kod američkog predsjednika Donalda Trumpa u maju da prizna problem klimatskih promjena. U vezi jačanja napetosti između Sjeverne Koreje i Zapada, Papa je izrazio zabrinutost zbog nuklearnih arsenala.

Nakon mise, Papa je prošetao Trgom sv. Petra. Obišao je velike jaslice postavljene ispred crkve i rukovao se i fotografisao sa hodočasnicima.

(Haber)