Pandurević: Pokrenuta inicijativa za smjenu Bećirovića

0
135

ISTOČNO SARAJEVO – Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je inicijativu za smjenu Denisa Bećirovića sa funkcije člana Kolegijuma ovog doma, izjavila je Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu.

“Očekivali smo da će to uraditi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković, nakon jučerašnjih izjava Bećirovića, koji je zloupotrijebio funkciju i bez konsultacija sa ostalim članovima Kolegijuma, na šta ga obavezuje Poslovnik o radu, iznio određene kvalifikacije na račun Dana Republike Srpske”, rekla je Pandurevićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona ističe da su te kvalifikacije antiustavne i antidejtonske, jer Republika Srpska ima autonomno pravo da donese svoj zakon o praznicima.

Pandurevićeva je podsjetila da je Klub Bošnjaka već pokretao pitanje vitalnog nacionalnog interesa o tom pitanju, ali je tada Ustavni sud Republike Srpske rekao svoje.

“Bećirović je jučerašnjom izjavom atakovao na ustavno-pravni poredak BiH i to je iziskivalo Živkovićevo reagovanje, koje je izostalo”, rekla je Pandurevićeva.

Ona je navela da je moguće da je Bećirevićevo ponašanje “izazvano dogovorenom reakcijom”, s ciljem prikrivanja teškog ekonomsko-socijalnog stanja u BiH.

“Bećirović je juče, takođe, pokušao da naruši dobre regionalne odnose sa Srbijom, koji su krenuli uzlaznom putanjom”, rekla je Pandurevićeva i podsjetila da su u proteklom periodu sa Srbijom potpisani sporazumi koji se odnose na pitanja bezbjednosti i rada pravosuđa.

Prema njenim riječima, to nije ništa novo, jer je Bećirović i prije godinu dana pisao razna pisma evropskim i međunarodnim zvaničnicima i tako uzurpirao nadležnosti Predsjedništva BiH koje je nadležno za vođenje spoljne politike BiH.

“Ovo autokratsko ponašanje, odnosno suspenzija demokratije treba da naiđe na osudu i bude zaustavljeno. SDS očekuje od SNSD-a da podrži inicijativu za Bećirovićevu smjenu, ali to isto očekuje i od stranaka iz Federacije BiH, s ciljem sprečavanja Bećirovićevih pokušaja da svjesno produkuje političku krizu i haos u BiH”, navela je Pandurevićeva.

Ona je ocijenila da je Bećirović juče dao izjave suprotne principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i entitetskih ustava s ciljem unutrašnje destabilizacije BiH, urušavanja njene strukture, podizanja međunacionalnih i međuentitetskih tenzija, te rušenja dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Ukazujući i na druge štetne posljedice ovakvih ponašanja, Pandurevićeva je istakla da su studenti iz Republike Srpske koji studiraju na fakultetima u federalnom Sarajevu juče bili neprijatno iznenađeni i zgranuti porukama koje su u vidu plakata vidjeli na ulaznim vratima nekih fakulteta.

“Naše studente su juče u Sarajevu dočekali plakati na kojima je pisao: ‘Deveti januar – dan kada zločinci tzv. Republike Srpske slave svoje zločine. Agresija i genocid se ne slave’. Osim toga, oni su naišli i na stravične provokacije kolega, zbog čega se više uopšte ne osjećaju prijatno na fakultetima koje pohađaju”, naglasila je Pandurevićeva.

(Vijesti.ba/Srna)