Ovo nikad ne smijete objavljivati na Facebooku

Zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti vaše porodice, neke informacije nikada ne smijete objavljivati, piše portal Net Security.

1. Puni datum rođenja vas i vaše porodice 

Kada navedete točan datum rođenja, kradljivcima identiteta dajete jednu od najvažnijih informacija koju mogu iskoristiti za prevaru. Najbolje je potpuno izostaviti datum rođenja ili barem godinu.

2. Status veze

Bilo bi najbolje da informaciju o tome jeste li u vezi ili ne zadržite za sebe.

3. Trenutna lokacija

CentralnoGrijanje

Mnogi ljudi vole se tagirati kako bi prijateljima pokazali gdje se tačno nalaze. Problem je u tome što tako baš svima otkrili da ste npr. na odmoru ili da niste u svojoj kući. Ako ste slučajno otkrili i koliko će trajati vaš put, postajete laka meta za lopove.

4. Ne otkrivajte da ste sami kući

Vrlo je važno da roditelji upozore djecu kako ne smiju u svojim statusima pisati da su sami kod kuće i bez nadzora. Uglavnom mislimo kako samo naši prijatelji mogu pročitati naše statuse, ali nikada ne znate tko je možda hakirao profil vaših prijatelja i tako dobio pristup vašim informacijama.

5. Ne objavljujte tagirane fotografije svoje djece 

Puno roditelja na Facebooku u tagovima na fotkama objavljuje puna imena svoje djece, a zatim na slikama tagiraju rodbinu ili prijatelje. To je način na koji predatorima možete dati važne informacije o svom djetetu koje bi mogli iskoristiti da dođu do njih. Ako objavljujete slike svoje djece, izostavite pisanje osobnih identifikacijskih informacija uz fotke, piše index.hr.