Ovo je top 5 telefonskih prevara na koje ne smijete nasjesti!

0
85

SMS poruke, lažni propušteni pozivi i osiguranja mobilnih uređaja samo su neke od najzastupljenijih prevara na koje su “nasjele” hiljade korisnika širom svijeta. Mi vam predstavljamo pet najpopularnijih.

Telefonske prevare koje se već godinama dešavaju u svijetu odavno su stigle i kod nas. Najnovija u nizu prevara poznata je svim mobilnim operaterima, koji ne mogu da se izbore s njom, već samo upozore svoje korisnike i ukažu na problem.

Ovim pokazuju nemoć da blagovremeno zaštite svoje korisnike, koji revoltirani njihovim ponašanjem čak sumnjaju da iza prevara u stvari stoje veliki mobilni operateri.

Telegraf.rs je istražio koje su najveće prevare s kojima su se susreću telefonske kompanije i njihovi korisnici.

1. Propušten poziv

Sve popularnije svakako su prevare s “lažnim” propuštenim pozivima. S obzirom na to da korisnik ne prepoznaje broj, obično uzvrati poziv. U ovom slučaju, s druge strane čuje se zvonjava telefona ili uobičajen zvuk uspostavljanja veze takozvani “čist kanal”.

Ovaj naizgled običan poziv u stvari usmjerava vas na međunarodne brojeve, koji su programirani tako da ih ne možete prekinuti, a uspostavljanje veze tarifira se po cjenovniku međunarodnog tarifnog plana. Ovo mogu biti i najskuplje odnosno satelitske i prekookeanske veze, čije cijena tarife u Srbiji dostiže i 600 dinara za minut razgovora.

2. Snimljene poruke

Na broj koji ste pozvali javlja vam se telefonska sekretarica i govori da ste osvojili nagradu, dajući vam instrukcije da pozovete drugi broj da biste i potvrdili dobitak. Međutim, taj drugi broj može biti onaj koji će se tarifirati po međunarodnim cijenama ili možete stvarno osvojiti na primjer pretplatu za besplatne melodije, što opet može biti prevara.

3. SMS poruke

Ovo je vrlo popularan način prevare, a postoje dvije uobičajene poruke na koje možete nasjesti. U prvom slučaju tekst poruke može pozivati primaoca da uplati kredit na broj telefona koji je naveden u poruci, uz objašnjenje da uplati tačno navedeni iznos, jer pošiljalac nije u mogućnosti to da uradi.

U drugom slučaju može vam stići poruka u kojoj vam se neko “greškom” obraća drugim imenom. Ukoliko “nasjednete” i pošaljete odgovor, ta poruka će vas skupo koštati. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni nagradne kvizove u kojima su građani često gubili i stotine maraka na samo jednu poruku, jer su cijene poruka, zbog namiještanja, bile znatno više od regularnih.

4. “Melodične” prevare

Iako se sve manje ljudi odlučuje da plati melodiju za telefon, svjetski mobilni operateri se i dalje bore sa SMS porukama koje promovišu besplatne ili melodije po niskoj cijeni.

Ako prihvatite ponudu u stvari prihvatate pretplatu na servis koji će vam slati melodije i naplaćivati vam tu uslugu. Postoji mnogo kompanija koje prodaju melodije za mobilne telefone, ali i još više prevaranata koji će pokušati da sakriju pravu cijenu time što će je povisiti.

5. Osiguranje za telefon

Kod nas je malo poznato i još manje praktikovano, ali u svijetu je veoma rasprostranjeno osiguravanje mobilnih telefona. Prevaranti su i ovdje smislili kako da se obogate, pa tako ukoliko kupite mobilni telefon možete, ubrzo potom, dobiti poziv od navodnog prodavca radnje u kojoj ste kupili uređaj koji će vam ljubazno ponuditi osiguranje.

Također, lažni radnik može reći i da je predstavnik vaše mobilne kompanije. U ovim slučajevima najbolje možete proći ukoliko dobijete neko iole pristojno osiguranje, a u najgorem ako ga uopšte ne dobijete.

Mnogo je savjeta i prevencija protiv ovakvih prevara, međutim, nijedno nije u potpunosti pouzdano. Najbolje rješenje je da ne vjerujete nepoznatim brojevima, ne uplaćujete kredit, iako vam je to porukom zatraženo, i ne javljate se na propuštene pozive koji vam se učine sumnjivim, jer se u suprotnom možete neprijatno iznenaditi računom na kraju mjeseca.

(brzevijesti.ba)