Ovo je recept za zdravlje i ljepotu: Evo zašto treba piti puno vode!

Stručnjaci nas gotovo svakodnevno upozoravaju na to da ne zaboravimo popiti svojih osam čaša vode na dan, a ako se bavimo tjelesnom aktivnošću, čak i više;

Najmanje dvije litre vode na dan recept je za zdravlje i ljepotu. Stručnjaci nas gotovo svakodnevno upozoravaju na to da ne zaboravimo popiti svojih osam čaša vode na dan, a ako se bavimo tjelesnom aktivnošću, čak i više. Voda čisti organizam iznutra, ali čini i našu kožu i kosu elastičnijom i ljepšom. Dehidracija može biti okidač za mnoge ozbiljne zdravstvene probleme. Osim toga, postoji još nekoliko razloga zašto ne bismo smjeli ignorirati stručnjake kada kažu: pijte dovoljno tekućine!

1. Sprječava debljanje
Ako mislite da ćete se od puno vode samo “napuhati”, u krivu ste. Ispijanje dovoljno vode na dan pomaže da ispunite svoj želudac i pomoći će vam da jedete manje ako imate velik apetit. Voda će i očistiti organizam iznutra, a stručnjaci savjetuju da, kada osjetite glad, popijete čašu vode i pričekate s jelom nekih desetak minuta.

2. Čisti organizam
Naviknite se da popijete čašu vode ujutro nakon buđenja na prazan želudac. To pomaže organizmu da izbaci sve toksine zadržane u tijelu u debelo crijevo.

3. Djeluje na kožu
Kada je tijelo dehidrirano, na sve moguće načine pokušat će ˝uštedjeti˝ vodu. Stoga ćete, u nedostatku tekućine u organizmu, imati suhu i manje fleksibilnu kožu, tamne podočnjake i suhe usne.

CentralnoGrijanje

4. Pomaže u stvaranju novih stanica
Naše tijelo gotovo svakodnevno stvara nove stanice i ispijanje vode pomaže u njihovoj proizvodnji. Zato ispijanje čiste vode pomaže i nakon vježbanja. Osim što ćete time nadoknaditi tekućinu koju ste izgubili znojenjem, pomoći će i “oporavku” mišića nakon napornog treninga.

5. Zaustavlja glavobolju i liječi neke infekcije
Imate jaku glavobolju? Najčešće nastaje zbog dehidracije koje niste ni svjesni. Isproban recept za uklanjanje boli je popiti puno vode. Bol će uskoro nestati. Kada ste bolesni, često dolazi do dehidracije pa čaša ili dvije vode može pomoći za brži oporavak.

Ako se ne možete natjerati piti dovoljno vode na dan, pokušajte vodu nadomjestiti hranom. Brojno voće i povrće bogato je vodom. Lubenica, papaja, krastavac i celer samo su neki od njih. Njihovom konzumacijom ne nadomještate samo vodu nego i natrij te kalij koji su jako korisni u prevenciji dehidracije.

(Vecernji.hr)