Ovo je Obamin plan za uništenje Islamske države!

Američki predsjednik Barack Obama poručio je liderima Kongresa da ima ovlaštenja neophodna za preduzimanje akcije sa ciljem uništenja ekstremističke organizacije Islamska država, koja djeluje u Iraku i Siriji.

Obama je ovom izjavom nagovijestio da Bijela kuća neće tražiti od Kongresa da glasa da bi se odobrio njegov plan, navela je agencija Rojters.

“Predsjednik je rekao liderima da ima ovlaštenja potrebna da se preduzme akcija protiv Islamske države u skladu sa misijom koju će iznijeti u obraćanju naciji” saopštila je Bjela kuća.

U saopštenju se navodi da je Obama istakao da vjeruje da je nacija jača i napori efikasniji kada predsednik i Kongres zajednički rade na borbi protiv prijetnje po nacionalnu bezbjednost, kao što je Islamska država.

On je održao sastanak uoči javnog obraćanja naciji u kojem će iznijeti plan za borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država.

Očekuje se da će se američki predsjednik založiti za vazdušne udare šireg obima u Iraku, a moguće i u Siriji, kao i pružanje veće podrške snagama u obje zemlje.

Obama, kako navodi AP, od saveznika u Evropi, na Bliskom istoku očekuje istu posvećenost.

“Predsjednik vjeruje da je ovo prioritet nacionalne bezbijednosti. Govoriće o rizicima sa kojima se suočavaju SAD i strategiji suprotstavljanja tim rizicima, kao i o uništenju Islamske države” izjavio je portparol Bijele kuće.

Obama će se naciji obratiti u 21 sat po lokalnom vremenu, što je njegovo rijetko javno obraćanje u udarnom terminu, a u tom televizijskom obraćanju pokušaće da ublaži kritike da je sporo odreagovao na napredovanje ekstremista u Siriji i Iraku, navela je agencija AFP.

CentralnoGrijanje

Svoj govor će održati dan uoči 13 godina od terorističkih napada na New York i Washingtona, 11. septembra 2001. godine.

Američka javnost, sudeći prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, sve više podržava ograničenu intervenciju i u Siriji.

Prema anketi Washington posta i ABC News, devet od 10 ispitanika je navelo da smatra Islamsku državu ozbiljnom prijetnjom.

Predsjednik Amerike je tada isključio mogućnost slanja kopnenih američkih trupa u borbu u Iraku i Siriji, naglasivši da ovo neće biti ekvivalent ratu u Iraku, već nešto slično antiterorističkim kampanjama u kakvima smo konstantno angažovani u poslijednjih pet, šest, sedam godina.

“Bićemo dio jedne međunarodne koalicije, sprovodeći vazdušne napade kao podršku aktivnostima iračkih i kurdskih trupa na terenu” naglasio je Obama.

“Sistematski ćemo degradirati njihovu sposobnost, smanjivati teritorije koje drže i konačno ćemo ih poraziti” rekao je Obama, misleći na Islamsku državu.

On u intervjuu nije precizirao da li će odobriti vazdušne napade i u Siriji.

“Strategija i za Irak i za Siriju je da ćemo goniti pripadnike Islamske države i njihovu imovinu gdje god da se nalaze”  kazao je on.

Predsjednik Amerike je naglasio kako će SAD-u biti potrebna i saradnja sunitskih arapskih zemalja regiona, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan, UAE i Tursku, prenosi telegraf.rs.