Ove godine potpisivanje ugovora za izgradnju termoelektrane u Banovićima

Rudnici mrkog uglja “Banovići” su od decembra 2012. godine do polovine 2013. uposlili oko 350 novih radnika. U ovoj godini mogli bi premašiti brojku od nevjerovatnih 3.000 uposlenika.

Plata radnika u ovom preduzeću je iznad prosjeka Federacije i iznosi 1.100 KM, a izmirene su sve obaveze i prema dobavljačima, državi ali i radnicima.  Nova zapošljavanja planirana su i u narednom periodu.

„ Ako bude Vlada ponudila neki program, pokušavali smo da sa Vladom dogovorimo da se iz Fonda za  zapošljavanje jedan dio ljudi uposli“, ističe  Munever Čergić.

Jedan od najznačajnijih projekata preduzeća Rudnika mrkog uglja „Banovići“ je izgradnja termoelektrane u Banovićima, što će dodatno uticati na povećanje proizvodnje,  a to svakako podrazumijeva i potrebu za većom radnom snagom. Iako su se intenzivno obavljali  razgovori sa Češkom vladom oko ulaganja, najvjerovatnije da se sporazum sa ovom zemljom neće moći iskoristiti, s obzirom da Češka  razvojna banka ne može aplicirati na tender.

CentralnoGrijanje

„ Mi ćemo u narednih nekoliko mjeseci raspisati javni poziv i njihove kompanije će se javiti u vidu konzorcija za nabavljanje novca i gradnju termoelektrane“.

Do kraja ove godine očekuje se da će se potpisati ugovor sa firmom koja će investirati u gradnju termoelektrane, tako da bi do kraja 2015. godine mogli početi radovi na izgradnji. Izgradnja termoelektrane dodatno će uticati na povećanje proizvodnje, što podrazumijeva i potrebu za većom radnom snagom, ali i stvaranje uslova za razvoj privrede u našem kantonu, pa i cijeloj državi.

(RTV Slon)