OV Tuzla: Rasprava o obespravljenim radnicima kriminalno privatiziranih firmi (FOTO)

0
126

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla u toku je sjednica Općinskog vijeća Tuzla koja je počela sa radom u 10:00 sati a započeta je  sa raspravom o sigurnosti na području Tuzle te rapravom o protestima koji su trajali u Tuzli 6. 7. i 8. februara 2014. godine.

Načelnik Jasmin Imamović navodi da je kantonalna Vlada svojim radom oštetila Općinu Tuzla te da treba krenuti u energičnu borbu za prava građana te u istu takvu borbu protiv kriminala i korupcije.

“Grupa pojedinaca  zloupotrijebila je  situaciju u vrijeme protesta da pljačka okolne trgovinske radnje. Građani su za vrijeme protesta  masovno kupovali osnovne životne namirnice: brašno, ulje, šećer, so i sl. kao da je ratno stanje  a za to je uzrok strah koji su građani tada osjećali zbog eskalacije protesta. Protesti su opravdani bunt i prilika da se stvari poprave”,  naveo je Jasmin Imamović.

Kada je u pitanju problem zvani ” Hotel Tuzla” i  obespravljeni radnici hotela Općinsko vijeće Tuzla stati će na stranu obespravljenih radnika a ne na stranu tajkuna iz Ljubljane, istakao je Imamović.

Mirnes Ajanović naveo je kako je grupa pojedinaca zloupotrijebila Plenum, te kako se traži nemoguće a to je ukidanje kantona. “Ukinuti kanton ne ide tako brzo, to je ustavna tvorevina koja da bi se ukinula, mora se promijeniti Ustav. To je trenutno nemoguće, ali zato se mogu obaveze kantona smanjiti tako što bi se pojedine prebacile na nivo Općine Tuzla”, naveo je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Sabahudin Imamović: ” Društvo je općenito bolesno a za rješavanje trenutne situacije političari su trenutno najodgovoniji. Svako mora početi raditi svoj posao. Pravosudne institucije treba da počnu da rade svoj posao, da procesuiraju sve slučajeve i odgovorne osobe koje su dovele građane u ovu situaciju”.

Na vijeću su bili prisutni i obespravljeni radnici tuzlanskih firmi kao sto su: Dita, Poliolchem, Tuzla putevi i Hotel Tuzla, koji su došli sa namjerom da i Općinsko vijeće upoznaju detaljno sa trenutnom situacijom u tim firmama.

“Mi od šestog mjeseca protekle godine 24 sata  čuvamo fabriku da se ne bi pokrala. Tražimo da se na svim novoima od Općine pa sve do držanog nivoa prestane sa ponižavanjem radnika DITA-e. 52 mjeseca nam nije uvezan radni staž a i dalje svaki dan idemo na posao. Dita bi se sad mogla pokrenuti. DITA je sa od oko 800 radnika 1992 godine trenutno spala na oko 150 radika. Stečaja neće biti, pasti će mrtva glava, to Vam ja garantujem”, istakao je Dževad Mehmedović, predsjednik sindikata DITA-e.

Na vijeću je bilo govora i o pucnjavi koja se  3. marta 2014. dogodila kod tržnog centra na Brčanskoj Malti a po pitanju koje MUP TK-a danonoćno radi na rasvjetljavanju slučaja. Prema navodima, deset ljudi danonoćno radi zajedno sa glavnim tužiteljem, pregledavaju se snimci video nadzora, uzimaju se izjave svjedoka, vrše se vještačenja, angažovana je i federalna policija a sve u cilju rješavanja tog slučaja. Pojačati će se kontrola po pitanju svega kako bi se stvorio što sigurniji ambijent za građane.

U nastavku pogledajte foto galeriju sa današnje sjednice Vijeća a uskoro ćete moći pogledati i cjelokupni snimak  sjednice OV Tuzla a na kojoj se raspravljalo o minulim protestima, privatizaciji firmi , zaštiti domaće proizvodnje, nerješavanju slučajeva na sudovima i sl.

(Objektivno.ba)