Otvorene 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju

0
89

Danas su na olimpijskom stadionu Fisht svečano otvorene 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju, najskuplje u historiji organizovanja igara, s obzirom da je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara, prenosi Anadolija.

Ruska operska diva Ana Netrebko pjevala je na otvaranju olimpijsku himnu, na ruskom jeziku.

Ipak, impresivan početak otvaranja pokvario je veliki propust jer kad su na stadionu počele padati umjetne pahulje na kraju su se spojile u četiri a ne u pet olimpijskih krugova. Jedan krug je ostao u obliku pahulje.

U dvoiposatnoj priredbi učestvovalo je 5.000 ljudi, a vrhunac je priređen kada je održan svjetlosni spektakl sa 3.500 vatrometa ukupne težine skoro 5 tona. Organizatori smatraju da je širom svijeta, posredstvom TV ekrana, svečanost pratilo oko tri milijarde ljudi.

Iz zemalja regije na svečanom defileu najviše sportista, odnosno njih 66, imala je Slovenija, Hrvatska je imala 11, Srbija 8, Bosna i Hercegovina pet, Makedonija tri i Crna Gora dvojicu sportista.

Zastavu BiH u svečanom defileu nosila je Žana Novaković, najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju učestvovat će skoro 2,900 sportista iz 88 zemalja koji će nastupiti u 98 različitih takmičenja, u sedam sportova i 15 sportskih disciplina.

Tako je srušen prethodni rekord Olimpijskih igara postavljen prije četiri godine u kanadskom Vancouveru, kada se takmičilo 2.566 sportista iz 82 države.

Sedam zemalja u Sočiju prvi put nastupa na ZOI, a to su Dominika, Malta, Istočni Timor, Paragvaj, Zimbabve, Togo i Tonga.

Zbog straha od eventualnih terorističkih napada, sportiste na ZOI-u će osiguravati više od 40.000 pripadnika snaga sigurnosti.

Cijeli grad je pokriven kamerama, a oko 1.500 autobusa, kao i vozovi koji se koriste za prevoz učesnika Igara i gostiju, opremljeni su kompletnim sistemom video-nadzora, indikatorima dima, temperature i povezani su sa dispečarskim centrom.

Soči, grad na obali Crnog mora, koji je osnovan 1838. godine, smješten je u oblasti Krasnodar, trećoj po veličini u Rusiji. Ima 400 hiljada stanovnika, a opkoljen je planinskim vijencem pod imenom Krasnaja Poljana.

(Anadolija)