Otvorena istraga o kriminalu u Livnici čelika Tuzla

0
98

Privatizacija je uništila Livnicu čelika Tuzla. Zbog višemilionskih gubitaka, ova fabrika je pred stečajem. Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona otvorili su istragu o kriminalu u ovoj fabrici.

Za ponovno pokretanje proizvodnje, popravku velike i male peći Livnica čelika Tuzla prije dva mjeseca dobila je iz kantonalnog budžeta 250.000 maraka. Novac je stigao, a proizvodnja je pokrenuta samo sedmicu dana i ponovo je sve stalo. Fabrika ne radi već mjesec dana. Radnici sumnjaju u sabotažu i da neko svjesno koči rad Livnice, zbog čega su se u istragu uključili pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona.

„Sumnjamo da je ovo namjerno urađeno, jer peć nije radila, a došlo je do kvara“, kaže Zikrija Džulović iz Sindikata Livnice čelika Tuzla.

Zbog toga je Livnica u konstantnim gubicima. Ukupni gubici Livnice su oko 13 miliona maraka. Do ovakve situacije dovelo je rasipništvo menadžmenta Livnice. Samo na angažiranju viljuškara Zijad Mujkić, šef održavanja, zaradio je desetine hiljada maraka, mada se ti radovi izvode viljuškarom koji je u vlasništvu Livnice. “Viljuškar je na popravci u Banjoj Luci, gdje čekaju da firma plati njegovu popravku”, navodi Džulović.

Nestalo je i 268.000 maraka koje su trebale biti uplaćene za uvezivanje staža iz 2002. i 2003. godine za 230 radnika.

Radnici se i ne sjećaju kada su posljednji put dobili plaću. Kažu da je nisu primili zadnje tri godine. Korist od posla koji urade, ističu radnici, imaju samo kupci i direktori.

No, to nije sve, bivša Kantonalna vlada uzalud je potrošila oko 80.000 maraka na studiju izvodljivosti od koje radnici, a ni Livnica nemaju nikakve koristi. Većinski državna Livnica je na koljenima, a ukoliko država ne reagira prijeti joj definitivno zatvaranje. Za kriminal u Livnici za sada je jedino pravosnažno osuđen Drago Jurić, koji je iz Livnice izvukao stotine hiljada maraka.

(FTV/Omer Hasanović)